Forma de cancer care nu da niciun semn in stare incipienta. Analiza simpla care poate preveni 98% dintre cazuri
Sunteti in stare perfecta de sanatate, nici nu se pune problema unui disconfort abdominal. Acum este momentul ideal sa va programati la o colonoscopie. Asta pentru ca principalul simptom al cancerului de colon este ca nu da semne.
Boala apare, chiar daca exprimarea n-are nimic stiintific in ea, din ghinion. Informatiile in privinta afectiunii sunt contradictorii, asa ca singurul lucru pe care il puteti face ca preventie activa sunt investigatiile.
La nivel mondial, 15% din cazurile de cancere sunt colorectale. In Romania, in ultimii 20 de ani, s-a dublat incidenta lor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Conf. dr. Ion Daniel, medic primar chirurg: "Doar 5% maximum 10% ar avea un un determinism genetic dintre cancere colorectale, restul majoritatea apar sub influenta factorilor de mediu."
Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie oncologica: "Am operat cancer de colon la varste foarte fragede, am operat cancer de colon la vegetarieni."
Ultimele studii, unanim acceptate international, au spulberat informatiile stiute pana acum despre acest tip de cancer. Se credea, spre exemplu, ca fibrele provenite din cereale, legume, fructe protejeaza.
Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie oncologica: "Nu e deloc asa, din contra, pot sa produca cancer de colon. Fibrele vegetale sunt degradate de catre bacterii. In urma degradarii rezulta alcooli cu potential toxic pentru celulele din mucoasa intestinala, locul unde e generat cancerul."
Vegetalele raman esentiale in digestie. Preventia se face altfel. In primul rind, prin depistarea polipilor, tumori benigne, care apar frecvent in colon si care se pot inlatura in timpul unei colonoscopii. Riscul de a dezvolta cancer este eliminat, astfel. 98% dintre bolile maligne ale colonului apar pe aceste formatiuni.
Colonoscopia este si singura metoda prin care se pot descoperi leziuni canceroase mici, perfect curabile.
Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie oncologica: "Probabil e foarte greu ca omul sa fie constient sa isi faca colonoscopia, ce presupune acea pregatire a colonului, presupune o zi sau doua in care omul nu isi mai vede de treburile lui curente."
In Vest, procedura este decontata prin sistemul de asigurari. In Romania, nu exista programe de preventie pentru aceasta boala maligna frecventa. Si nici nu sunt sperante ca, in viitorul apropiat, investigatia sa fie inclusa pe lista cu cele curente.
Sursa: Pro TV
Etichete: cancer, colonoscopie, preventie, csid, colon, fibre,
Dată publicare:
27-03-2016 10:16