"Iar ai gresit!'' Impactul grav pe care il au mustrarile sau incurajarile in exces asupra copiilor
"Iar ai gresit!" Ii spuneti des copilului astfel de lucruri. Nu le tratati superficial: observatiile au impact deosebit asupra dezvoltarii psihologice. Cum, de altfel, incurajarile in exces pot pune presiune pe cel mic.
Invariabil, se va ajunge la o neplacuta stare de anxietate. Cautati, deci, echilibru. Iata cateva mijloace.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Adina Dumitrescu, psiholog: "Un aspect foarte important in primii ani de viata - e bine sa fim previzibili in relatia cu copil nostru pentru a spori increderea, pentru ca relatia mama-copil, tata-copil sa fie bazata pe incredere."
De exemplu, terminam jocul si apoi eu ma duc in sufragerie. Inainte de a schimba actiunea pe care o faceti alaturi de copil, anuntati acest lucru. Copilul reuseste sa anticipeze ce o sa i se intimple si capata incredere in adult. Nu le reprimati sentimentele, indiferent ca plang, sunt furiosi, suparati, ori excesiv de veseli.
Adina Dumitrescu, psiholog: "Plansul nu e nimic rau, furia nu este un lucru rau, e naturala, important este sa ii ghidam spre a gasi solutii ca sa combata ceea ce simt ei, adica sunt furios, ma gandesc de ce sunt furios, apoi ma gandesc ce sa fac."
Te tin in brate! Este o actiune sanatoasa a parintelui in loc de indemnul: "Nu mai plinge!". Explicati-le ce simt si cand ii vedeti fericiti, suparati, frustrati.
Primele conflicte adevarate din viata sunt cu alti copii - trag de jucarii, se bat, se musca. Aceste comportamente apar pentru ca cel mic nu a invatat inca regulile sociale. Nu le puneti pe seama personalitatii copilului!
Bogdana Bursuc, psiholog: "De exemplu e agresiv, seamana cu taica-su, cu bunica-sa sau este un copil rau sau chiar ii spune copilului: nu-i dai jucaria, ce copil rau esti!"
Apropo de comportamentele pe care nu vi le doriti. Nu scoateti in evidenta doar lucrurile pe care le face gresit, toate prostiile.
Gaspar Gyorgy: "Problema este ce invata acest copil: ca pentru a primi atentie din parte parintelui trebuie sa aiba un comportament problematic. Copilul are nevoie de atentie pozitiva din partea parintelui."
Nu i se urca la cap, cum cred multi, daca va aude reactia la faptele bune pe care le face. ''Ce frumos ai desenat!''. Doar incurajarile in exces - ''Poti sa iei DOAR note mari! '' - intervin negativ in creierul micutului.
Sursa: Pro TV
Etichete: copil, Psihologie, dezvoltare, greseli, csid, impact, personalitate,
Dată publicare:
26-03-2016 11:50