"Iar ai gresit!'' Impactul grav pe care il au mustrarile sau incurajarile in exces asupra copiilor

Ultimul update: Marti 29 Martie 2016 07:07
Data publicarii: Sambata 26 Martie 2016 11:50
Categorie: CSID

"Iar ai gresit!" Ii spuneti des copilului astfel de lucruri. Nu le tratati superficial: observatiile au impact deosebit asupra dezvoltarii psihologice. Cum, de altfel, incurajarile in exces pot pune presiune pe cel mic.

Invariabil, se va ajunge la o neplacuta stare de anxietate. Cautati, deci, echilibru. Iata cateva mijloace.

Adina Dumitrescu, psiholog: "Un aspect foarte important in primii ani de viata - e bine sa fim previzibili in relatia cu copil nostru pentru a spori increderea, pentru ca relatia mama-copil, tata-copil sa fie bazata pe incredere."

De exemplu, terminam jocul si apoi eu ma duc in sufragerie. Inainte de a schimba actiunea pe care o faceti alaturi de copil, anuntati acest lucru. Copilul reuseste sa anticipeze ce o sa i se intimple si capata incredere in adult. Nu le reprimati sentimentele, indiferent ca plang, sunt furiosi, suparati, ori excesiv de veseli.

Adina Dumitrescu, psiholog: "Plansul nu e nimic rau, furia nu este un lucru rau, e naturala, important este sa ii ghidam spre a gasi solutii ca sa combata ceea ce simt ei, adica sunt furios, ma gandesc de ce sunt furios, apoi ma gandesc ce sa fac."

Te tin in brate! Este o actiune sanatoasa a parintelui in loc de indemnul: "Nu mai plinge!". Explicati-le ce simt si cand ii vedeti fericiti, suparati, frustrati.

Greseala comisa de multe persoane care au probleme cu urinatul frecvent sau in timpul noptii

Primele conflicte adevarate din viata sunt cu alti copii - trag de jucarii, se bat, se musca. Aceste comportamente apar pentru ca cel mic nu a invatat inca regulile sociale. Nu le puneti pe seama personalitatii copilului!

Bogdana Bursuc, psiholog: "De exemplu e agresiv, seamana cu taica-su, cu bunica-sa sau este un copil rau sau chiar ii spune copilului: nu-i dai jucaria, ce copil rau esti!"

Apropo de comportamentele pe care nu vi le doriti. Nu scoateti in evidenta doar lucrurile pe care le face gresit, toate prostiile.

Gaspar Gyorgy: "Problema este ce invata acest copil: ca pentru a primi atentie din parte parintelui trebuie sa aiba un comportament problematic. Copilul are nevoie de atentie pozitiva din partea parintelui."

Nu i se urca la cap, cum cred multi, daca va aude reactia la faptele bune pe care le face. ''Ce frumos ai desenat!''. Doar incurajarile in exces - ''Poti sa iei DOAR note mari! '' - intervin negativ in creierul micutului.
 

Dupa 40 de ani, parul femeilor poate fi afectat de jocurile dintre hormoni. Remedii pentru alopecia difuza

Dupa 40 de ani, parul femeilor poate fi afectat de jocurile dintre hormoni. Remedii pentru alopecia difuza

miere

Cazurile în care mierea trebuie consumată în dozele recomandate de medic

Contradicțiile dintre părinți pot bulversa copilul pentru tot restul vieții. Avertismentul psihologilor

Boala parodontală, evoluție rapidă la tineri. Semnele la care trebuie să fim atenți

Riscurile la care se expun cei care nu-şi verifică glicemia

Cum să recunoaștem semnele de pericol într-un salon de manichiură sau la stomatolog

De ce este bine să mâncăm afine în fiecare zi. Care sunt beneficiile

crenvursti

Metodele prin care cartofii și crenvurștii, două alimente nocive, pot fi integrate sănătos