Adevarul despre cartofii prajiti si ingrasare. De ce amidonul este indispensabil in orice dieta

27-05-2016 17:17

"De la cartofi prajiti si chipsuri m-am ingrasat" este idea fixa a celor care nu accepta ca obezitatea este o problema de sanatate generala. Ne-am propus sa demonstram ca, si in acest caz, cumpatarea are rolul sau.

Matematica. nutritiei spune ca suta de grame aduce doar 70 de kilo-calorii. Povestea se scrie insa in jurul amidonului, cea mai valoroasa sursa energetica de pe planeta. Odata ce-l primeste, organismul uman devine mai eficient in arderea rezervelor de grasime.

Daniel Grigoras traieste in virful muntelui Rarau. Suntem linga Pietrele Doamnei. Unde e frig mai tot timpul anului, asa ca nu se pune problema sa faca cineva agricultura. “Daca mi-e foame, dimineata maninc cartofi prajiti, la amiaza cartofi fierti si seara cartofi in cuptor”, spune el.

Punem toate "relele" din nutritia celor mici pe seama chipsurilor. Aceasta reteta bucovineana, veche de cind lumea, e campioana gustului insa. Felii foarte subtiri de cartofi, puse pe plita. Cu putina sare, fara ulei. O suta de grame inseamna cam 70 de kilocalorii. O nimica toata, in special daca dupa masa...o luati la picior pe munte.

Dr. Cristina Balanescu, medic primar pediatru: “Totul a pornit cu denigrarea cartofului de la faptul ca sub forma de cartof prajit este intr-adevar daunator, poate fi toxic pentru organismul nostru.”

Toxicitatea se refera la cantitatile mari de acril-amida, o substanta dovedit cancerigena. Dar... cartofii prajiti ori chipsurile praparate cu ulei inseamna produse alimentare TOTAL diferite, ca structura chimica, de cartoful preparat ca atare - fara grasime adaugata.

60% din tot ce mincati zilnic ar trebuie sa contina amidon sub diverse forme alimentare. Cartofii sunt o sursa excelenta si ajuta la arderea mai eficienta a grasimilor de rezerva. Este, deci, nevoie de amidon... in orice dieta. Respectati insa chimia: ca sa nu fie nocivi pentru stomac, nu consumati cartofii fierbinti. Ci reci. Aceste felii subtiri sunt la fel de bune.

Amidonul este lasat, astfel, sa se stabilizeze si, in felul acesta, capata un indice glicemic mic - nu forteaza pancreasul, adica. Tot prin racire, amidonul isi modifica structura si nu se dezintegreaza rapid in interiorul organismului. Intervine optim in alimentarea florei intestinale, cea care are impact asupra imunitatii, si asupra sanatatii intregului tub digestive.