Motivul pentru care oamenii iubesc pastele sau cartofii prajiti. Un cercetator ar fi descoperit "al 6-lea gust"
Dorinta de a ne arunca asupra unui bol cu paste sau de a devora o farfurie de cartofi prajiti este prezenta cam la toata lumea, insa oamenii de stiinta spun ca este posibil sa fi descoperit un "al 6-lea gust", care are legatura cu acest lucru.
The Telegraph scrie ca, pana acum, s-a crezut ca oamenii sunt capabili sa distinga doar 5 gusturi primare: dulce, sarat, acru, amar si umami (gustul savorii). Insa recentele cercetari arat ca suntem in stare sa simtim si gustul amidonului, al carbohidratilor.
Juyun Lim, profesor la Universitatea Oregon, a coordonat un studiu care sugereaza ca oamenii pot detecta carbohidratii din alimente precum pastele, cartofii sau painea. Pentru a verifica aceasta teorie, dr. Lim a dizolvat diferite nivele de carbohidrati in solutii lichide, pe care le-a dat unui numar de 22 de participanti, care au fost rugati sa spuna cat de mult le-a placut fiecare proba.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Ei au spus ca are un gust de amidon", spune dr. Lim.
Anterior, multi oameni de stiinta credeau ca oamenii pot detecta doar gustul zaharului din carbohidrati, deoarece enzimele din saliva noastra sparg moleculele de amidon in unele de zahar, lasandu-ne un gust dulce in gura.
Insa cand voluntarilor li s-a dat un compus care bloca enzimele din saliva si receptorii dulci, ei inca erau capabili sa guste amidonul, ceea ce arata ca fiintele umane pot detecta gustul carbohidratilor inainte ca acesta sa fie descompus in zaharuri. "Asiaticii ar spune ca este un gust ca de orez, in timp ce caucazienii il descriu ca pe un gust asemanator cu al painii sau al pastelor."
Dr. Lim nu a putut sa gaseasca receptorii de pe limba care detecteaza aromele amidonului, ceea ce inseamna ca nu poate fi declarat ca fiind un gust primar. "Cred ca acesta este motivul pentru care oamenii prefera carbohidratii", mai spune ea.
Sursa: Telegraph
Etichete: studiu, paste, paine, carbohidrati, amidon,
Dată publicare:
05-09-2016 15:17