De-a lungul vietii, cu totii ajungem sa suferim de insuficienta la lactoza. De ce sa nu bem lapte dupa o infectie digestiva
Dupa o infectie digestiva renuntati pentru o perioada indelungata la lactatele dulci. Alimentele intretin simptomele care v-au deranjat.
12 grame de lactoza le sunt permise chiar si suferinzilor de intoleranta. Un pahar cu lapte, mai precis. Pe de alta parte, doar un medic poate stabili natura acestei afectiuni. La ora actuala exista teste genetice neinvazive, din sange, care pot releva intoleranta.
Intoleranta congenitala la lactoza se poate manifesta inca din primele zile de viata. Este o boala genetica rara. Pentru restul populatiei, intoleranta la lactoza - adica la zaharul din lapte - va aparea undeva pe parcursul vietii. Cu siguranta se va intampla asa. Explicatia este simpla. In timp, enzimele care digera acest zahar dispar pe cale naturala. Asadar, laptele dulce nu le este recomandat adultilor. Spre deosebire de copii, nu au cu ce sa-l digere.
Dr. Cristina Ailenei, medic genetica: "Cei mai multi pacienti tolereaza pana la 12 grame de lactoza fara ca sa apara simptomatologia, asta e echivalentul unei cani de lapte. Acesti pacienti tolereaza bine branza maturata, untul si iaurtul care contine bacterii vii. In general, cu cat e mai maturata branza, cu atat continutul in lactoza e mai scazut."
Si mai bine tolerat. Daca resimtiti tulburari digestive dupa ce ati baut lapte dulce, exista un singur test care poate confirma intoleranta. Se face din sange.
Dr. Cristina Ailenei, medic genetica: "Ne este scris in gene ca la un anumit moment in viata sa nu mai toleram lactoza, dar exista variatii individuale in ceea ce priveste cantitatea de lactoza pe care nu o mai toleram."
Viteza de disparitie a enzimelor este asadar, conditionata genetic. Pe de alta parte, si daca ati trecut printr-un episod de infectie digestiva, evitati o perioada lunga laptele dulce. Indicatia se refera si la adulti si la copii.
Dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog: "Dupa o afectiune digestiva cu diaree, cu infectie bacteriana sau virala, afecteaza mucoasa intestinala. Poate sa faca sa se piarda aceasta enzima. E bina sa nu consumam produse lactate pentru ca vor intretine diareea si afectiuenea dureaza mai mult."
Asadar, laptele perpetueaza simptomele infectiei. Poate fi reintrodus in alimentatie, insa numai treptat.
Sursa: Pro TV
Etichete: lapte, zahăr, branza, intoleranta, lactoza, csid, teste genetice,
Dată publicare:
05-11-2016 10:54