Fructele uscate, ca si vinul imbuteliat, contin sulfiti. Ce trebuie sa faceti, inainte sa le dati copiilor sa manance
Ce au in comun vinul si fructele uscate? Sulfitii. Trebuie declarati pe eticheta, pentru ca sunt posibili alergeni.
Problema este urmatoarea. Un adult isi asuma, cand bea un pahar de vin, ca primeste la pachet, atat alcool cat si acesti compusi chimici meniti.
Ce se intampla insa in cazul unui copil care mananca o mana de fructe uscate?
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mersul coacerii, asa cum ii spun producatorii, tine din septembrie pana in ultima zi din octombrie. Dupa ce trece prin toate etapele si ajunge in sticla, vinul nu se tine niciodata in pozitie verticala.
Producator: "Daca folosim aceste dopuri din pluta naturala, in momentul in care vinul nu e in contac cu lemnul se strange si lasa aerul sa intre sub dop."
Intra aerul, incepe procesul de oxidare. Sau, popular, de casare. Alterarea vinului e prevenita de producatori prin adaos de sulfiti.
Inainte sa intre in sticla, stejarul tine vinul rosu. Iar inoxul - pe cel alb. Producatorul este obligat sa declare si sa listeze sulfitii pe eticheta. Sunt posibili alergeni.
Un adult... isi asuma cand bea un pahar de vin. Si, oricum, ca sa-i faca rau, ar trebui sa consume macar patru sticle.
Dr. ing. Cristina Todascu: "La consumul excesiv de vin mai mult rau ne face alcoolul si mai putin cantitatea de sulfiti, care e foarte bine reglamentata."
In cantitati mari, sulfitii dau simptome digestive, greata, varsaturi, diaree. Aceiasi sultifi insa ii gasim in fructele uscate, usor accesibile si copiilor.
Suferinzii de astm alergic trebuie sa ii evite. Le pot provoca reactii respiratorii severe! Vorbim insa despre un conservant de care, culmea, e cel mai usor de scapat!
Sulfitii sunt, de fapt, un gaz.
Mai precis, daca lasati vinul o ora la aerat, ati scapat de conservanti. La fel se intampla si daca turnati intr-un pahar cat mai mare, de cat mai sus. De aceea, in restaurantele gourmet, paharele pentru vin sunt supradimensionate.
In privinta fructelor uscate, inainte sa le dati celor mici, deschideti punga. Puneti-le pe o farfurie si lasati-le minimum o ora in contact direct cu aerul.
Fructele acrisoare, care contin o cantitate mai mare de sulfti - de exemplu visinele - trebuie lasate, pentru siguranta, un pic mai mult.
Chimia face ca acest conservant sa dispara, la propriu… in aer!