Cum trebuie sa tratati problema unui copil impulsiv, inainte sa se ajunga la adictii. "Te iubesc asa cum esti"
Copilul impulsiv. Intai actioneaza si apoi gandeste. Acest tip de comportament - impulsivul - este cel mai predispus la dependente de tot felul. Tigari, mancare, alcool sau droguri.
Observati o astfel de trasatura inca de la varste mici? Haideti sa vedem cum sa va comportati cu acest copil ca sa il feriti de adictii, in perioada adulta.
Un copil impulsiv. Comportamentul e innascut. Cum sa va purtati astfel incit sa il ajutati implicit?
Sincron Alina, psiholog Agentia Nationala Antidrog: "Parintele chiar daca nu e de acord sa incerce, mai degraba deci o critica pe fata mai degraba sa-l stimuleze sa discute mai mult. Hai sa vezi care e opinia mea, opinie mea e diferita fata de a ta, dar te iau in serios. Demersul optim este asta de a atrage cooperarea copilului si nu de a intra in conflict deschis".
Te iau in serios! Am incredere in ceea ce gandesti Am incredere in alegerile tale. Este atitudinea utila fata de orice copil. Si cea care il ajuta pe un impulsiv sa capete incredere in propria persoana.
Doua lucruri pot face parintii ca sa elimine adictiile de orice felul - alcool, substante de abuz, jocuri video. Sa creasca un copil cu incredere in prorpia persoana, ca sa nu se lase coplesit de reactiile negative ale celor din jur. Dam un exemplu:
Diana Stanculeanu, psiholog: "Daca Georgel sau Gigel ti-au spus ca esti fraier, hai sa vedem tu ce crezi despre tine? Ce inseamna sa fii fraier? Dar daca acel copil m-a auzit pe mine, mama, tata find primii care le-au facut fraier, bun de nimic, evident ca cuvintele de la Georgel si Gigel vor avea o alta greutate".
Nu sunt acceptat acasa, asa cum sunt, voi face orice sa ma accepte un grup. Pentru ca acesta e comportamentul de supravietuire al oricarei specii, inclusiv al omenilor. Pina la urma imi gasesc un grup. Si acolo apar cel mai usor dependentele. De orice. Inclusiv abuzul de orice substante.
Diana Stanculeanu, psiholog: "Adictiile sunt in primul rand dificultati emotionale. Ne mancam emotiile, ne bem emotiile.
Ce fac multi dintre adulti cand se simt rau? Dau iama in frigider, alcoo, intr-un magazin. Sunt comportamtene de tip adicitiv care doar incep in adolescente".
In adolescenta parintii sunt cei care le pot frina cu adevarat. "Te iubesc asa cum esti", "te accept asa cum esti", "imi place cum gandesti", "te iau in serios". Aceste cuvinte fac diferenta.
Sursa: Pro TV
Etichete: droguri, parinti, alcool, mancare, abuz, csid, oana cuzino, adictii,
Dată publicare:
01-03-2017 10:02