Ce fel de medicamente nu trebuie sa le dam copiilor. Sistemul imunitar ar putea fi serios afectat
Imunitatea unui copil se formeaza, natural, prin introducerea lui in colectivitate. La cresa sau la gradinita.
Din acest motiv, imunologiii recomanda sa nu folositi la varste mici imunostimulatoare sub forma de medicamente. Acestea actioneaza nespecific, iar totul s-ar putea transforma intr-o joaca periculoasa cu sistemul imunitar al copilului.
Sistemul imunitar este un organ difuz. Il gasim in tot organismul. La nastere, bebelusul are un sistem de aparare imatur. Acesta se va dezvolta lent, pe tot parcursul copilariei.
Ca sa se dezvolte corect are nevoie de expunere la virusi si bacterii. Si, de aceea, colectivitatile de la gradinita si scoala sunt excelente. Si fac parte din asa numita educatie corecta imunologica.
Dr. Brandusa Petrutescu, medic primar imunolog: "Sa lasam organismul anual sa lupte. Sa acceptam aceste respiratorii si sa le tratam promt simptomatic, sa nu incercam sa actionam asupra cauzei lor de producere, pentru ca mai mult rau decat bine putem face."
O infectie respiratorie cu febra, secretii nazale si tuse este neplacuta. Dar tratati doar simptomele, ne spun medicii specialisti.
La ora actuala, exista o moda printre parinti sa ceara medicamente care stimuleaza imunitatea, in speranta reducerii frecventei acestori infectii respiratorii. O cerere care poate fi in defavoarea copilului.
Racelile vor scadea ca frecventa pe masura ce copilul creste. Dar sa-i oferiti medicamente pentru imunitate, adica asa numita stimulare nespecifica, inseamna, de fapt ,o sabie cu doua taisuri.
Dr. Brandusa Petrutescu, medic primar imunolog: "Nu trebuie sa intervenin asupra sistemului imunitar, el trebuie natural sa vina in contact cu bacterii, nu sa le introducem noi, pentru ca riscam o stimualare nespeficifica pe toate liniile sale. Este un sistem extrem de complex. Prin aceasta stimulare nu stim in ce directie porneste si poate porni intr-o directive gresita care sa detemina aparita asa numtie boli auto-imune."
Adica sistemul imunitar nu-si mai recunoaste propiile celule si dezvolta un raspuns gresit impotriva lor. Asa apar bolile auto-imune, dintre care cel mai frecvente, tiroidita autoimuna sau lupusul.
Revenind la cei mici, mai bine sa raceasca des decat sa fie stimulati prin medicamente.
Si inca o practica printre parinti. Copilui ii curge nasul intr-o viroza respiratorie. In acest organ e permis sa folositi doar picaturi cu apa de mare sau ser fiziologic. Nu antibiotice, ne spune chiar Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Profesor doctor Coriolan Ulmeanu, medic primar pediatru: "La copil exista contraindicatia de folosi orice picaturi. Nu mai trebuie pus nici un fel de picaturi care sa contina mai ales antibiotic."
Cu antibiotice prabusiti imunitatea locala a nasul. Adica nu ii dati voie sa reactioneze la virusurile cu transmitere respiratorie.