Pana la 7 ani, se formeaza calea de comunicare dintre creier si ochi. Cum se face reeducarea ochiului lenes

Ultimul update: Luni 20 Februarie 2017 06:55
Data publicarii: Vineri 17 Februarie 2017 09:02
Categorie: CSID

Un ochi vede mai bine, celalalt putin mai slab. Iata o situatie intalnita la aproximativ 5% dintre copii. Problema tine de creierul micutilor.

Pana la varsta de 7-8 ani se formeaza calea de comunicare ochi-creier. In acest timp, ochiul mai slab poate fi ajutat. Fara interventie specializata, creierul va ajunge sa excluda singur informatiile neclare pe care le primeste de la acesta.

Nu avem programe de screening oftalmologic pentru copiii, astfel incat de la nastere medicii sa stie cum vad. Si, de aceea, chiar daca vi se pare ca cel mic vede bine, mergeti la o investigatie obiectiva.

Pana la 7 ani caile de comunicare ochi - creier se inchid. Daca in acest timp copilul nu a vazut bine, creierul nu mai are cum sa perceapa informatiile bine.

Doctor Roxana Cozubas, medic specialist oftalmolog: "Sunt copiii scolari de 7-8 ani care vin la noi si ridicam din umeri nu mai avem ce sa le facem. Ochiul lenes sau ambliopia este situatia in care unul dintre ochi vede bine, celalalt nu percepe imaginile corect.

Doctor Roxana Cozubas, medic specialist oftalmolog: "Creierul opreste informatia de la acel ochi si ochiul respectiv se leneveste, reeducarea se fac pana la 7-8 anisori".

Reeducarea ochiului lens de face prin ochelari si prin acoperirea ochiului care vede perfect. Situatia forteaza creierul sa accepte si informatiile preluate de la ochiul slab.

Parintii nu pot percepe aceste diferente. Copilul nu le comunica. Iar daca la varsta mica nu veniti cu cel mic la un control, pierdeti posbilitatea sa vada bine cu ambii globi oculari.

Pe de alta parte, copiii sunt bombardati de ecrane - televizor, telefon, tableta, calculator. E imposbil sa nu fie expusi.

Doctor Mihaela Simion, medic primar oftalmolog: "Deja au fost publicate studii ca o imagine foarte colorata, in miscare, ii ramane ochiul fixat pe imaginea de aproape si atunci cresterea miopiei e foarte, foarte rapida."

Pentru toti copiii, la fiecare ora in fata ecranului, luati 10 minute pauza. Copiii si adolescentii, mai mult decat oricare alta categorie de varsta, au nevoie de ochelari cu filtru blue control.
 

Circumferinta maxima a taliei pentru un om sanatos. Motivul pentru care nicio cura de slabire nu se incepe intai cu sport
Circumferinta maxima a taliei pentru un om sanatos. Motivul pentru care nicio cura de slabire nu se incepe intai cu sport
CSID
Două cupluri tinere din 10 nu pot avea urmaşi în România. Care este principala cauză
Copiii impulsivi, cei mai predispuși la dependențe. Cum trebuie să se comporte părinții
Amalia Enache, despre relaţia cu fetiţa ei. Unde merg de fiecare dată când ies din casă
De ce simt adolescenţii nevoia de mâncare nesănătoasă. Legătura cu somnul şi telefoanele
Vinul spumant poate fi folosit împotriva ridurilor. De ce ne îmbată mai repede
Frigul din casă ne protejează de fapt sănătatea. Gesturile simple care ne apără de răceli
CSID
Spălarea pe mâini, mai eficientă în lupta cu infecțiile decât vitamina C