Cum trebuie procedat atunci cand copilul refuza sa isi faca temele sau spune ca nu ii place la scoala

Ultimul update: Vineri 25 Noiembrie 2016 07:14
Data publicarii: Marti 22 Noiembrie 2016 10:06
Categorie: CSID

 "Nu imi place la scoala, nu vreau sa-mi fac temele!" -  de cate ori ati auzit acest cuvinte, mai ales daca sunteti parintii unui elev?

Cei mici nu sunt rai. Ba chiar vor sa va faca pe plac si cauta sa obtina performanate scolare. Si atunci de ce le vine atat de greu sa isi indeplineasca sarcinile? Cautam raspunsuri si in clasa, dar si acasa.

Jeni Chiriac, psiholog: "Oricum scoala nu conteaza, oricum numai banul conteaza in viata. Copilul aude, e un burate tot timpul."

Nu-I place scoala, nu-I plac temele, nu-I plac colegii. Ganditi-va ce mesaje aude, repetat, acasa. In al doilea rand, incercati sa nu ii faceti dumneavoastra temele. Nici macar sa stati in umbra lui.

In traducere libera: "Nu sunt in stare!" - afirmatia care nu e neaparat verbalizata sau constientizata, dar care se recunoaste in comportamentul lui.

In felul acesta, apar comportamentele de renuntare. Nu va mai vrea scoala si, categoric, nu va mai vrea sa auda de teme.

"O sa se aleaga praful, daca nu iei note mari" spus de parinte e asociat in mintea copilului cu invariabilul " nu sunt bun de nimic!"

Bogdana Bursuc, psiholog: "In fiecare situatie in care o sa intervenim, o sa plecem de la aceasta premisa ca eu nu pot, ca eu nu o sa ma descurc."

De asemenea, niciodata in educatia unui micut motivatia nu trebuie sa fi externa: "iei nota mare, isi cumpar jocul, telefonul, tableta".

Singura motivatie, aplicabila toata viata, e cea pentru propria curiozitate. Pentru intrebari, pentru stiinta. "Oare cum s-au nascut planetele, oare cum ne miscam, oare cum se face apa?"

In afara de toata acestea, investigati relatia cu profesorul cel mai apropiat, daca vedeti ca cel mic manifesta comportamentul descris mai devreme. Indiferent de subiectul "scoala" , pe toata perioada copilariei, mizati pe motivatia pozitiva. Poti!, Incearca! E cea mai buna reteta pentru o minte tanara.

Faceti anual o radiografie la plamani.
Faceti anual o radiografie la plamani. "Am avut foarte multi pacienti cu cancer pulmonar care au fost tratati de infectii"
Acnee
Inflamaţie, noduli, puroi, toate determinate de o banală acnee. Cum o tratăm
Călcâiul lui Ahile în rândul bărbaţilor: prostata. Analizele anuale care pot salva vieţi
Ce înseamnă pentru creier materiile multe, grele și puțin importante de la școală
Orice modificare privind sănătatea personală trebuie să vă trimită la medic
De ce trebuie să ne spălăm nasul cu bicarbonat
Metoda prin care ne putem păstra silueta și prelungi speranța de viață
iulia vantur
Iulia Vântur, la CSID, despre viața din India: ”Munca la știri m-a ajutat în muzică”