Faceti anual o radiografie la plamani. "Am avut foarte multi pacienti cu cancer pulmonar care au fost tratati de infectii"
O data pe an, mai ales dupa implinea varstei de 40 de ani, faceti o radiografie pulmonara. Si nu va temeti de expunerea la radiatii: e ca si cum ati sta cinci minute la soare. Nici macar prin cumularea lor.
Facut regulat, acest test reprezinta o metoda premium de protectie impotriva cancerului de plaman. Ca incidenta, afectiunea este pe primul loc in randul barbatilor, inaintea cancerului de prostata si a celui de colon.
Dr. Barbu Cristian, medic primar radiolog: "Pacientii in momentul in care au o raceala, fac febra, tusesc, expectoreaza se prezinta la medicul de familie. De cele mai multe ori, si imi pare rau ca trebuie sa spun asta, da din start tratament antibiotic fara a face o banala radiografie."
Cu ajutorul radiografiei medicul stie cu ce sa se lupte. Pe de alta parte, o infectie respiratorie care depaseste trei saptamani e motiv de mers la specialist. Povestiti-i despre simptome. De asemenea, raguseala si tusea care dureaza mai mult de trei saptamani sunt simptome care nu trebuie ignorate, iar in aceste cazuri radiografia pulmonara dubla e obligatorie.
Dr. Barbu Cristian, medic primar radiolog: "Ai dat tratament antibiotic si vezi ca dupa o saptamana nu ai niciun fel de ameliorare, atunci obligatoriu trebuie sa trimiti pacientul sa faca o radiografie si aceasta radiografie nu trebuie sa fie numai fata, trebuie sa fie fata si profil pentru a surprinde si a vedea ce se intampla si in spatele cordului."
Aceste simptome, aparent banale, asociate virozelor respiratorii pot fi cauza celei mai frecvente malignitati in randul barbatilor.
Dr. Barbu Cristian, medic primar radiolog: "Noi am avut foarte multi pacienti cu cancer pulmonar care au fost tratati de infectii din astea repetate, pentru ca si tumorile se pot suprainfecta si ele pot fi mascate de o infectie, de o viroza respiratorie. Daca faci o radiografie fata si profil ai mai multe sanse sa surprinzi eventual o formatiune tumorala."
Cancerul pulmonar evolueaza silentios, fara simptome. De aceea ideea celor care trateaza boala este ca un adult perfect sanatos sa isi faca o evaluare imagistica o data pe an. In lipsa simptomelor, doza de radiatii incasata este nesemnificativa.
Prof. dr. Ioan Cordos, medic primar chirurgie toracica: "Daca te testezi in stadii precoce ai toate sansele. Ceea ce se obtine prin tratament, fie chimio, radioterapie, combinat cu chirurgie sau numai chirurgie in zilele noastre nu se obtinea acum 10 ani."
Totul insa depinde de stadiul in care e descoperita boala, iar depistarea precoce se face doar printr-o radiografie de control, fie ca fumati ori nu.