Oglindirea, secretul unei relatii corecte intre parinte si copil. Cum trebuie discutat cu cel mic
"Astazi, un coleg s-a purtat urat cu mine!", spune copilul. In secunda imediat urmatoare se asteapta ca parintele sa repete informatia, semn ca il intelege si empatizeaza cu starea lui.
Situatia poarta numele de oglindire si face parte din relatia corecta intre tabere. Ii va da celui mic incredere in propriile forte, dar si in mama sau tatal sau.
Seara, aveti cateva momente libere sa discutati altceva decat despre lectii, orare, ce-mi cumperi, unde ma duci in vacanta. ‘’Cum te-ai simtit azi?’’ - e inceputul comunicarii.
Nicoleta Burlacu, psiholog: "Oglindirea e ceea ce spune copilul sau o persoana si eu repet fara a intrerpreta. De exemplu, vine copilul si imi spune "de o saptamana, colegii mei imi spun ca sunt ciudata". Parintele ii spune copilului "am inteles, bine ca colegii tai iti spun de o saptamana ca esti ciudata. Si copilul spune 'Da, este corect'."
Repetand, parintele valideaza emotia copilului. Si ii spune implicit: "nu esti singur, ai un aliat, ai pe cineva deschis la minte cu care poti sa vorbesti. Despre orice."
Nicoleta Burlacu, psiholog: "Daca ei ii spun "da, bine, si ce-i cu asta, s-a intamplat si cind eram eu in scoala. Dar n-am dat importanta". Ba da, avea importanta, e impactul emotional, asta e lucrul cel mai dureros. Care ne marcheaza pe tot restul vietii."
Asadar, nu minimalizati nimic din cee ce SIMTE copilul. Nu numai ca nu il ajutati, ci puneti bazele anxietatii si depresiei.
Oglindind ceea ce spune ca a simtit, practic, il faceti sa se adapteze mai usor la mediu.
Adina Dumitrescu, psiholog: "Ce inseamna inteligenta emotionala ? Este capacitatea noastra de identifica, continetiza sentimente. Si cu ce ne ajuta? Sa ne adaptam."
Va adaptati mai usor la mediu pentru ca legati informatiile cu ajutorul emotiilor. Aceste legaturi se numesc, generic, intuitie. Iar printre ceilalti oameni, inteligenta emotionala asigura succesul. Asadar, celui mic ii validati emotiile. Iar dumnevoastra va recunoasteti emotiile in fata acestuia.
Adina Dumitrescu, psiholog: "Nu am tipat ca tu ai varsat paharul, am tipat ca am eu probleme si imi pare rau si, dupa cum am vazut amandoi, n-a ajutat pe nimeni reactia mea."
Emotiile se traduc de la cele mai mici varste. Plangi pentru ca esti obosit. Razi pentru ca ne-a placut sa ne jucam.