Oglindirea, secretul unei relatii corecte intre parinte si copil. Cum trebuie discutat cu cel mic

Ultimul update: Joi 24 Noiembrie 2016 12:31
Data publicarii: Duminica 20 Noiembrie 2016 09:08
Categorie: CSID

 "Astazi, un coleg s-a purtat urat cu mine!", spune copilul. In secunda imediat urmatoare se asteapta ca parintele sa repete informatia, semn ca il intelege si empatizeaza cu starea lui.

Situatia poarta numele de oglindire si face parte din relatia corecta intre tabere. Ii va da celui mic incredere in propriile forte, dar si in mama sau tatal sau.

Seara, aveti cateva momente libere sa discutati altceva decat despre lectii, orare, ce-mi cumperi, unde ma duci in vacanta.  ‘’Cum te-ai simtit azi?’’ - e inceputul comunicarii.

Nicoleta Burlacu, psiholog: "Oglindirea e ceea ce spune copilul sau o persoana si eu repet fara a intrerpreta. De exemplu, vine copilul si imi spune "de o saptamana, colegii mei imi spun ca sunt ciudata". Parintele ii spune copilului "am inteles, bine ca colegii tai iti spun de o saptamana ca esti ciudata. Si copilul spune 'Da, este corect'."

Repetand, parintele valideaza emotia copilului. Si ii spune implicit: "nu esti singur, ai un aliat, ai pe cineva deschis la minte cu care poti sa vorbesti. Despre orice."

Nicoleta Burlacu, psiholog: "Daca ei ii spun "da, bine, si ce-i cu asta, s-a intamplat si cind eram eu in scoala. Dar n-am dat importanta". Ba da, avea importanta, e impactul emotional, asta e lucrul cel mai dureros. Care ne marcheaza pe tot restul vietii."

Asadar, nu minimalizati nimic din cee ce SIMTE copilul. Nu numai ca nu il ajutati, ci puneti bazele anxietatii si depresiei.

Oglindind ceea ce spune ca a simtit, practic, il faceti sa se adapteze mai usor la mediu.

Adina Dumitrescu, psiholog: "Ce inseamna inteligenta emotionala ? Este capacitatea noastra de identifica, continetiza sentimente. Si cu ce ne ajuta? Sa ne adaptam."

Va adaptati mai usor la mediu pentru ca legati informatiile cu ajutorul emotiilor. Aceste legaturi se numesc, generic, intuitie. Iar printre ceilalti oameni, inteligenta emotionala asigura succesul. Asadar, celui mic ii validati emotiile. Iar dumnevoastra va recunoasteti emotiile in fata acestuia.

Adina Dumitrescu, psiholog: "Nu am tipat ca tu ai varsat paharul, am tipat ca am eu probleme si imi pare rau si, dupa cum am vazut amandoi, n-a ajutat pe nimeni reactia mea."

Emotiile se traduc de la cele mai mici varste. Plangi pentru ca esti obosit. Razi pentru ca ne-a placut sa ne jucam.

Testul simplu care iti arata daca ai o muscatura corecta sau nu. Sfatul dentistilor pentru a salva dintii
Testul simplu care iti arata daca ai o muscatura corecta sau nu. Sfatul dentistilor pentru a salva dintii
istock mama copil
Copilul trebuie să vadă doar încredere în propriul părinte şi nu frică. Cum ne creştem micuţii
Cum putem evita fractura de-a lungul rădăcinii dintelui
Cum îi putem ajuta pe adolescenți să treacă de cea mai dificilă perioada în viaţă
Daniel Nițoiu explică avantajele folosirii trotinetei în București: ”Sănătate și corp frumos”
Chiar şi carnea sau laptele pot conţine pesticide. Cum le eliminăm
Ardeiul iute nu ne ajută să slăbim. Ce efecte are asupra organismului
atac de panica CSID
O nelinişte şi apoi frica inexplicabilă care apare brusc. Cum tratăm atacurile de panică