Cum sa le explicam copiilor pericolele la care se expun. Situatiile in care frica este utila
"Ai grija sa nu cazi! Ai grija sa nu te urci in copac! Ai grija ca peste tot sunt pericole!" Acest comportament fata de un copil ii va restrange extrem de mult actiunile.
Nu e tocmai situatia dorita. Secretul e sa gasiti o alta cale de a-i comunica celui mic, nu neaparat temerile dumneavoastra, ci pericolele la care se expune.
Frica este o emotie datorita careia supravietuim. Problema este ca, daca cel mic creste doar cu ideea de a-i fi frica va dezvolta, mai tarziu, anxietate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bogdana Bursuc, psiholog: “Frica ne face sa evitam dar daca eu evit, evit, evit, atunci zona mea de actiune, de viata, se restringe foarte mult si ajung sa traiesc intr-un cerc foarte mic, pentru ca doar acolo ma simt confortabil. E foarte important cind unui copil ii este frica, parintele sa nu zica o, daca ti-e frica nu mai face, nu asta e scopul. Scopul e sa invete ca se descurca in situatia respectiva”
Copilul nu are nevoie de rationamentul: ti-e frica, nu faci. Ci de: "stiu ca ti-e frica, dar sunt linga tine, te tin de mina si reusim!" Asa ii construiti incredere in propriile forte. Dar si in dumneavoastra. De aceasta confirmare se va folosi in fata fiecarui examen important. E un mesaj de care trebuie sa aiba parte pe tot parcursul copilariei.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, familie, Psihologie, frica, comportament, temeri,
Dată publicare:
20-02-2017 10:21