Cum putem preveni apariția cancerului de colon. Sfatul specialiștilor

Ultima actualizare: 27-10-2020 10:26

Nu avem program de screening pentru cancerul de colon.

 

Screningul înseamnă o colonoscopie de control, o dată la cinci ani, prin care se elimină, simplu, orice leziune care va evolua spre cancer.

La 50 de ani, o persoană din patru are polipi în colon. Sunt formațiuni nepericuloase, care însă trebuie eliminate. Intervenția e minim invazivă. Chiar dacă polipii sunt benigni, nepericulosi, când apar, aceștia au cel mai mare risc de transformare în cancer. 

În interiorul colonului, găsim mușchi netezi. Au o mișcare permanentă, prin care împing reziduurile în afara corpului. Mișcarea lor e activată de mișcarea întregului corp.

Dan Andronesi, medic chirurg: „Mișcarea ne ajută, pentru că ne face să avem un tranzit normal, ne face să avem un tonus normal. Consumul de lichide suficient de multe ne ajută.”

Tot prevenție activă împotriva problemelor digestive înseamnă fibrelele din alimentație, conținute de vegetale. Sunt structuri tari care nu se digeră, dar care ajută tranzitul intestinal să funcționeze normal.

Constipația care se prelungește are nevoie de sfat medical. Pentru că poate fi consecința stilului de viață dezordonat, dar poate, de asemenea, să fie și simptomul unei boli. Medicul face diferența. Cu sau fără simptome, în examenele medicale uzuale, se introduce testul imunochimic, numit FIT, pentru depistarea hemoragiilor oculte în fecale. Principalul scop este depistarea cancerului de colon în fază incipientă.

Cătălin Copăescu, profesor chirurgie generală: „Îi invit pe cei care au depășit 45 de ani să meargă activ către clinicile de diagnostic, către gastroenterologi, să-și ia teste simplu de prelevat din materiile fecale. Dacă e pozitiv acest test, mergem mai departe, cu endoscopie, colonoscopie.”

În Europa de vest, găsim și teste screening imagistice, destinate diagnoticarii precoce a cancerului de colon. Sunt incluse în asigurările medicale. România nu are program de screening pentru cancerul de colon, aflat pe locul al treilea ca incidență, la ambele sexe. Screening imagistic înseamnă o colonoscopie de control, o dată la cinci ani, în lipsa simptomelor. Vizualizează tot colonul dar și rectul. Până la 50 de ani o persoană din patru are polipi în colon.

Cătălin Copăescu, profesor chirurgie generală: „Dacă extirpăm formele precanceroase, care sunt polipi nevinovați, polipi la nivelul colonului sau a rectului, întrerupem secvența către cancer, care e o certitudine. Este doar o chestiune de timp. Cancerul colorectal e un cancer care pote fi tratabil, dacă îl diagnosticăm în fază incipentă de evoluție.”

În timpul colonoscopiei de control, polipii pot fi ușor extirpati. Apoi se trimit la anatomie patologică, să fie verificați. Peste 95% dintre cancerele de colon se dezvoltă pe suprafața polipilor. Odată extirpați, cancerul nu mai apare. Colonoscopia se face cu o ușoară sedare, deci nu doare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO