Ce trebuie să facem imediat după ce ne spălăm pe mâni. Avertismentul medicilor

Ultima actualizare: 19-10-2020 13:50

Virusul herpetic, odată intrat în organism, rămâne acolo toată viața și va determina, din când în când, pusee. Pentru că trebuie să ne spălăm des pe mâini, nu uitați să folosiți imediat și cremă hidratantă.

Fisurile pielii pot declanșa inclusiv pusee de herpes la purtătorii de virus herpetic.

Virusul herpetic se transmite prin secreții respiratorii sau prin contact intim neprotejat de prezervativ. Determină inițial o infecție fără simptome, apoi rămâne latent în organism pentru tot restul vieții.

Dr. Valeriu Gheorghiță, medic primar boli infecțioase: „La persoanele care au o imunitate scăzută, cum sunt pacienții care fac tratamente cu corticoizi, au un risc mai mare de reactivare a acestor infecții herpetice.”

Altfel, virusul se poate reactiva în condiții de stres fizic, chimic sau psihologic. Infecția cu virusul herpetic Simplex 1 este cea care se manifestă preponderent în jurul gurii.

Dr. Valeriu Gheorghiță, medic primar boli infecțioase: „Când persoana respectivă dezvoltă mai mult de șase episoade de recurență anual, se poate încerca un tratament antiviral supresiv, în doze mult sub ceea ce noi recomandăm în terapie, pe o perioadă de 6-12 luni. Acest tratament poate să reducă sau să sisteze episoade de recurență.”

Virusul herpetic Simplex 2 apare preponderent în regiunea genitală. Dacă recidivează frecvent are nevoie de aceeași terapie de 6-12 luni.

Dermatologii insistă să mergeți la control dacă vă apare o leziune herpetică pe buze, exact unde țineți țigara.

Dr. Dorina Giurcăneanu, medic primar dermatolog: „Tendința fiecăruia este să zică că n-are nimic. Orice leziune din asta care „nu-i nimic” trece destul de repede, în 7-10 zile. Dacă persistă, poate fi altceva. Cancerul de buze apare ca un herpes, ca o mică julitură pe buza inferioară, pe locul pe care ții țigara”

Țigara modifică arhitectura vaselor de sânge din suprafața buzelor. De asemenea, pielea se apără și devine mai groasă. Pe aceste modificări pot apărea leziuni maligne.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO