Cum învățăm copiii să bea apă și cât este de importantă pentru funcționarea corectă a rinichilor
"Îi place apa copilului sau nu?" Este o întrebare aparent nejustificată. Educația hidratarii trebuie să înceapă în primele șase luni de viață, ne spune un profesor nefrolog pediatru.
Cei mici consumă foarte multă energie, iar pentru dezvoltarea corectă a organismului e nevoie de apă.
Tot de părinți ține și însușirea unui comportament corect în ceea ce privește funcția renală. Asta nu înseamnă lecții de anatomie pentru copii, ci explicații atunci când apar interdicțiile și limitările.
Capacitatea unor specii de plante ori animale de a copia mediul înconjurător se numește mimetism. Copilul are aceeași capacitate de a copia mediul înconjurător, adică ce vede în familia lui.
Cu alte cuvinte, în loc să-i spuneți: "Fă aia, ori fă ailaltă!" fără să fiți măcar auziți, cel mai simplu ar fi să-i arătați - pe propria persoană - orice fel de informație. În felul acesta, e și ușor să-l manipulați!
Suntem la Spitalul Marie Curie, secția nefrologie. De aici, aflăm cum se face educația hidratarii. Printr-un fel de mimetism.
Prof. dr. Mihaela Bălgrădean, șef clinică pediatrie: „Până la 3-4 ani noi suntem cei care stimulăm aportul lichidian la copil. Un copil care observă că și părinții lui au în permanentă un pahar cu apă alături, va face același lucru.”
Educația hidratatii înseamnă inclusiv că, la vârsta mică, copilul nu trebuie să vadă, în propria familie, că sunt băute, frecvent, sucuri. Naturale ori preparate industrial.
Ca să înțelegem, ne uităm spre celulele funcționale din rinichi, numite nefroni. Cele care asigură, de fapt, funcția acestor organe vitale.
Prof. dr. Mihaela Bălgrădean, șef clinică pediatrie: „Fiecare copil se naște cu un număr de nefroni egal cu cel al adultului, 1 milion și 500 pentru fiecare rinichi în parte, însă funcția acestor unități renale se dezvoltă și se maturizează mai târziu, nu au capacitatea de a prelucra anumite substanțe, fie că discutăm de lichide sau alte alimente. Un copil nu ajunge la maturizarea funcției renale decât după vârstă de 2 ani, când și funcția digestivă ori respiratorie ajung la normalitate. Abia la această vârstă discutăm de posbilitea rinichilor de a integra tot felul de substanțe și de a face o alegere între ceea ce metabolizează organismul și ce se elimină.”
A treia regulă a hidratarii vizează micțiunile, adică eliminarea spontană a urinei. Copilul trebuie dus la toaletă o dată la trei, patru ore. Să îi între în reflex.
Prof. dr. Mihaela Bălgrădean, șef clinică pediatrie: „Discipina micțională, adică felul în care un copil reușește să elimine urină, presupune educație. Vezica se golește automat când e plină, acest lucru se întâmplă la fiecare 3-4 ore, asta înseamnă că educăm copilul să aibă micțiuni la 3-4 ore, iar în paralel să primească lichide suficiente.”
Specialiștii spun că durează patru ani ca un copil să își însușească principiile hidratării. Privim acum spre adulți.
Prof. dr. Ionel Sinescu, Clinică de chirurgie urologica, dializă și transplant renal Fundeni: „Un organism normal hidratat produce 1 ml de urină pe minut. Cantitatea de urină normală la un organism normoponderal corect hidratat este cam de un litru, un litriu și jumătate în 24 de ore.”
Un litru-un un litru și jumătate de urină într-o zi înseamnă două lucruri. Ați băut suficientă apă. Și, în al doilea rând, rinichii funcționează în parametri.