Cum facem diferenta intre alergia la gluten si boala celiaca? Recomandarea facuta de geneticieni pentru toata familia
Cum deosebim alergia la gluten de boala celiaca? Cum fac medicii diferenta intre cele doua afectiuni?
Alergie la gluten? Sau boala celiaca? Cea din urma se manifesta tot prin reactii exagerate, dupa ce mincati produse cu gluten. Sunt doua boli diferite, ambele slab diagnosticate. Glutenul este proteina din griu, dqar se gaseste si in secara, orz si ovaz.
Alina Popp, medic primar pediatru: “Alergia la grau sau alergia la gluten, mecanismul alegic e diferit fata de boala celiaca. Aceasta este un mecanism autoimun. Nu va disparea nicidoata.Ca sa faca diferenta intre alergie la gluten si boala celiaca, medicul va ia singe.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Diagnosticul corect este extrem de important. In urma cu 20 de ani, boala celiaca era considerata o boala a copilariei. Pentru ca medicii cunosteau doar simptomele in cazul celor mici: diaree, absorbtie deficitara a nutrientilor din hrana, copil suferind dupa mese. Ulterior, medicii si-au dat seama ca si in cazul adultilor boala exista, dar se manifesta altfel: somnolenta, oboseala cronica.
Alina Popp: “Daca avem un copil care e diagniosticat cu boala celiaca, recomandarea e sa fie evaluate toate rudele de gradul 1: frati, parinti.”
Nu ne nastem cu boala, ci cu sensibilitate pentru aceasta. Si predispozitia poat fi apreciata, la ora actuala, prin teste genetice.
Cristina Ailenei, medic genetician: “Predispozitia e un factor necesar dar nu suficinent in declansara bolii. Daca avem rude de gradul 1 cu boala celiaca, este bine sa stim.”
Nutrientii din hrana se absorb in cantitati infime. Dupa diagnosticul corect, boala e tinuta sub control prin excluderea produselor cu gluten.