Expunerea la soare si bolile pe care le aduce. Recomandarile medicilor pentru femeile de peste 40 de ani
Vine vara, iar recomandarile noastre includ, de fiecare data, folosirea cremelor de protectia solara. Astazi, insa, mai punem un punct important pe lista masurilor de preventie: ecografia mamara.
Sub actiunea luminii, toate celulele din organism isi urmeaza ciclul normal de regenerare. Se intampla la fiecare doua luni. Celulele fiice-aparute trebuie sa fie identice cu celulele-mama. Pe de alta parte, prea multa lumina nu e buna pentru piele.
“Expunerea la soare prelungita poate determina proliferarea celulelor beningne sau maligne, la femeile cu risc. Doar la femeile predispose. Altfel, expunerea la soare nu determina niciun cancer de sin. Daca exista un proces evolutiv anormal in sin, solarul sau expunerea prelungita la soare il vor accelera”, conform specialistilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru ca vine vara, nu va recomandam doar sa mergeti la dermatolog, pentru inspectia pielii, includeti in control si o ecografie mamara.
Pentru sexul feminin, sinul este tendonul lui Ahile. Ne referim la organe pereche, statistic predispuse cel mai frecvent la diferite boli. Singura atitudine corecta o reprezinta investigatiile. Macar una pe an.
Boli grave ale sinului pot sa apara la orice virsta si nu exista preventie. Ecografia din adolescenta si mamografia, dupa 40 de ani, sunt modalitati de a afla informatii despre propriul corp. Descoperita in timp util, o modificare, chiar maligna, este curabila.
Claudia Teodorescu, medic primar radiolog: “Controlul de rutina ne permite sa depistam orice fel de afectiune, chiar banala. Acest cancer mamar nu e o bola, sunt foarte multe tipuri de boli, de la unele foarte blinde - foarte rar -, la unele foarte agresive, cu o evolutie lenta, in ani de zile. Carcinom ductal invaziv se numeste boala cel mai des intilnita. Apare in interiorul canalelor prin care circula laptele matern. La inceput, nu poate fi simtitia la palpare. Este descoperita doar la eografie.”
Dupa 40 de ani, cea mai performanta procedura, in acest moment, este mamografia cu tomosinteza. Ofera imaginile unui RMN. Medicul vede sectiuni de citiva milimetri in profunzimea sinului.
Claudia Teodorescu, medic primar radiolog: “Aceasta tomografie decompune,
Asasar, nu uitati, o ecografie mamara pe an este recomandarea specialistilor, pe langa vzita la dermatolog.