"Suntem ceea ce mancam". Specialistii ne spun ce pericole ne pandesc in mancarea cu multe grasimi
Suntem cu adevarat ceea ce mancam. Auzim des aceasta expresie din gura medicilor, insotita, de obicei, de recomandari de dieta. Specialistii ne spun ce pericole ne pandesc in mancarea cu multe grasimi.
Inainte de a trece la numarat calorii, va propunem un experiment, pentru a intelege mai bine notiunea. Alegem un pranz greu, cu friptura, cartofi prajiti, sosuri si tort la desert. Dupa o asemenea masa, ce credeti ca se intampla daca va recoltati sange?
Elementele figurate ale sangelui, cele care dau culoarea rosie, coboara in eprubeta de fiecare data. Iar la suprafata ramane plasma. Adica 90% apa, dar si saruri minerale, proteine, glucide si grasimi.
Dupa pranzul hipercaloric, ce ignora toate principiile de nutritie, in eprubeta vom mai identifica o masa mare uleioasa. Care, in mod normal, nu are ce cauta acolo. Sunt trigliceridele circulante, care se duc, iata, in sange.
Florinda Neagu, medic la Centrul de transfuzie sanguina Bucuresti: "Avem aici un sange pe care cel mai probabil n-o sa-l folsiti. N- o sa folosim partea de sus pentru ca plasma e plina de grasime. Asta-i grasimea! Asa cum ati spus, arata laptos. Cel care a donat, a consumat multe grasimi. Acest recipient e pe jumatate plin cu grasime pura"
45% din sange il constituite elementele figurate, care ii dau culoare. Intr-o eprubeta, se sedimenteaza. Se ridica la suprafata plasma, care contine 90% apa. In ea circula grasimi, proteine si glucide, obtinute din hrana. Asadar, suntem cu adevarat ceea ce mancam.
Aspectul normal al plasmei este apos. Cum devine apa… grasime? Simplu!
Dupa ce mancati, aparatul digestiv isi intra in drepturi. Rupe nutrientii, iar, la final, acestia sunt absorbiti de catre sange, la nivelul intestinului subtire. Daca ati dona la mai putin de doua ore dupa acest pranz, sangele nu ar putea fi folosit.
Dupa un timp de la masa insa, tot sangele, plin de grasime, e dus in ficat. Acum intra in actiune cel mai mare laborator pe care l-a inventat natura
Ficatul va procesa toata grasimea din sange. Daca poate, adica daca e in stare perfecta, ficatul functioneaza optim, iar in vasele de singe vor ramine doar cantitati limitate de colesterol si trigliceride, grasimi adica.
Daca acest organ e sufocat de mese prea bogate in grasime ori zahar sau functioneaza deficitar, sau ambele situatii, va lasa in vase cantitati mari de grasime.
Cum apare atro-scleroza
Profesor doctor Radu Voiosu, medic primar gastroenterolog: “Oamenii de stiinta mai destepti decat mine au aratat ca numai 10-15 % din cantitatea de colesterol este
Ce inseamna putina grasime? Ce inseaman o masa corecta? Aflam ce ar trebuie sa manance un donator de sange. Si vedem ca nu este altceva decat ceea ce ar trebui sa consume orice om sanatos.
Florina Neagu, medic la Centrul de transfuzie sanguina Bucuresti: “O recomandare ar fi un ou (dar nu omleta) fiert, paine neaprarat, o branza care sa nu fie cea mai grasa, o carne slaba si o leguma de orice fel."
Ou cu paine si salata. Branza cu paine si salata sau carne cu piine si salata. O masa normala este atat de simplu de compus.
Ca sa vedeti cum proceseaza propriul ficat, verificati-va anual grasimile din singe. Valorile normale, care arata ca ficatul functioneaza normal:
Colesterol total: sub 200
LDL colesterol sub 130
Trigliceride sub 150
HDL colesterol (colesterl bun) PESTE 50.
Sursa: Pro TV
Etichete: grasime, csid, mancare sanatoasa, trigliceride,
Dată publicare:
21-05-2017 11:16