Cozonacul de Crăciun, la fel de gras ca felurile din carne de porc. Cum să reducem din calorii
Sărbătorile sunt o probă de rezistenţă atât pentru cei care ţin la silueta, cât şi pentru gurmanzi. E greu să te ţii drept că bradul în faţa unor preparate tradiţionale care te trimit într-un tărâm fantastic al aromelor.
Piftiile, salata boeuf, sarmalele şi cozonacii - careul de aşi al românilor, de Crăciun şi Anul Nou - vin însă cu o imensă încărcătura calorică. Am apelat astăzi la un specialist şi l-am rugat să traducem această abordare într-una mai...light.
În sute de ani, s-au rafinat reţete uluitoare, care produc an de an ispite... le lăsăm să crească în tăvi, le rotim în foi de varză murată şi le punem la prins, pe platouri atent decorate.
În decembrie, ţara noastră e întotdeauna în zodia... godacului.
În medie, romanii consumă 32 de kilograme de carne de porc pe an, dar un sfert din cantitate se consuma în perioada sărbătorilor de iarnă. Majoritatea felurilor tradiţionale au drept materie primă pulpă şi spata de porc. Oare putem lupta cu tradiţia?
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Dr. Şerban Damian, medic de familie, nutriţionist: “La piftie, principala problemă ar fi grăsimea provenită din carne. Altfel, nu e foarte consistenta pentru că acel colagen închegat pe care îl mâncăm e un şir de proteine. Dar dacă există foarte multă grăsime şi în combinaţie cu usturoi... pentru unii poate fi indigest. Aceeaşi piftie o poţi prepara din carne de pui sau de curcan, ceea ce înseamnă mult mai puţină grăsime.”
Şi la salata boeuf ne lovim de această problemă. E un belşug de morcov, cartof, mazăre şi gogoşar... cu carne de vită. Peste care vine avalanşa maioneză. Echivalentul unei căni de ulei.
Dr. Şerban Damian, medic de familie, nutriţionist: “Putem să folosim o maioneză light sau să nu folosim deloc maioneză! Putem face o salată boeuf mai puţin tradiţională cu suc de lămâie, adică un amestec de legume cu condimente. Salvezi o grămadă de calorii, salvezi şi riscul de a face o colecistită.”
Ajugem şi la subiectul cu adevărat fierbinte: sarmalele. Sunt mai puţin indigeste cele în foaie de viţă. Nici frunza de varză nu este neapărat o problemă, dacă înăuntru se ascunde o combinaţie lejeră.
Dr. Şerban Damian, medic de familie, nutriţionist: “Diferenţa este foarte mare între a pune o carne grasă şi a pune grăsime suplimentar, ceea ce într-adevăr face produsul savuros şi îmbietor, dar din punct de vedere caloric îl face să explodeze. O variantă e din carne slabă de porc sau de vită, pentru că există bucăţi mai slabe, sau din carne de pasăre. Şi apoi ajustezi reţeta în funcţie de preferinţe, adică poţi să pui mai puţină carne, mai mult orez, alte condimente.”
Umplutură de sarmale devine mai savuroasa dacă puneţi şi legume tocate: ciuperci, ardei roşu sau un morcov mic, râs. Pentru cei care ţin strict la dietă, Crăciunul are miros de portocale. Pentru noi, ceilalţi, miroase îmbătător a cozonac aburind. Veţi spune... "aveţi ceva şi cu cozonacul!" Aici nu putem umbla la reţeta fără a sacrifica gustul, dar putem ajusta cantităţile.
Să ne limităm, aşadar, la o felie de o sută de grame, de două ori pe zi... Dacă nu vrem să recuperăm la desert tot ce am economisit la antreu şi felul principal.
Dr. Şerban Damian, medic de familie, nutriţionist: “Cozonacul este un produs extrem de consistent. Este o combinaţie de grăsime cu zahăr, adaugi ulei, adaugi eventual şi nucă. În principiu putem vorbi de nişte mii de calorii la un cozonac”.
În fine, nutriţioniştii permit- e drept, cu zgarcenie- şi un pahar de vin, de sărbători. Oricât ar vrea, nu au găsit un substitut convingător, pentru masa de sărbătoare.