Inainte de Sarbatori, romanii din strainatate au comandat mii de specialitati autohtone. Cat platesc pentru un cozonac
Oricat ar fi de bune si de fine ciocolata belgiana sau cornurile frantuzesti, toate palesc in aceasta perioada a anului in fata cozonacului traditional romanesc.
Ai nostri, care lucreaza in strainatate, au comandat mii de specialitati autohtone cu nuca sau mac. Intotdeauna inainte de Sarbatori, dorul de casa si de bunatatile de aici este mai mare ca oricand.
In localitatea Pomi din judetul Satu Mare, brutarii muncesc, nu se joaca. Fac pita si cozonaci care trebuie sa ajunga repede peste tot in Europa. Magazinele cu specific romanesc din Franta, Italia sau Belgia au facut comenzi insemnate.
Gheorghe Lenghel, sofer: "Vreo 320 de cozonaci si niste paine ca sa mearga de Sarbatori."
Pufosi, incarcati de nuca, mac sau rahat, cozonacii costa in tara 9 lei bucata. Insa cei din occident vor da 15 chiar 20 de euro pe unul.
Si brutarii din Alba stau zi lumina in fata cuptoarelor. Bunatatile lor sunt asteptate in Spania, Italia si Germania.
Calin Maties, proprietarul brutariei: "Noi facem in jur de 400 de cozonaci pe zi, din care jumatate ajung in toata Europa in comunitatile de romani, dar si strainii apreciaza cozonacii facuti de noi."
Pe de alta parte, si cei care au rude peste granita s-au apucat de gatit mai repede. Oamenii trimit prin curier oua rosii, pasca sau drob.
Alexandra Airoaie, reprezentanta firma de curierat: "Fata de anul trecut, a crescut cu 10% si fata de o perioada normala cu 40%. De la inceputul acestei perioade pascale, au fost depuse 400 de mii de colete pentru cei plecati in strainatate."
Tarifele pornesc de la 10 euro pentru 5 kg trimise in Italia si ajung pana la 20 euro pentru un colet de 20 de kg care va ajunge in Spania.