Pericolele alimentatiei "de la supermarket" pentru copii. Ce greseala ii poate face sa dezvolte diabet la maturitate
"Copilul seamana cu mama." "Ba mie mi se pare ca aduce cu tatal. Are si aceleasi gesturi!". In realitate, cam 25% conteaza genele in evolutia unui copil.
In schimb, primii doi ani de viata isi pun amprenta suta la suta in dezvoltarea neurologica si fizica a unui copil. Intr-o era in care gasim un supermarket la doua blocuri departare de propria locuinta, e greu ca un copil sa nu aiba destula hrana. Rareori, insa, magazinele alimentare ofera nutrienti din surse neprocesate. Vitamine din surse naturale si oligo-elemente precum fier, zinc sau seleniu.
Lipsa lor din regimul de hrana se numeste malnutritie. Iar fenomenul poate sa apara chiar daca frigiderul e plin cu mancare. Micro-nutrientii se iau doar din alimente integrale neprocesate - oua, carne, peste, lactate integrale, cereale integrale, fructe si legume proaspete.
Iolanda Vivisenco, medic specialist pediatru: "Malnutritia in primii ani de viata poate sa duca la o dezvoltare cognitiva deficitara, adica nu-l las pe un copil sa ajunga la potentialul intelectual maxim."
Aceeasi carenta in alimente naturale integrale produce la peste 80% dintre copii anemie. Transportorul de oxigen din sange e in cantitate mica. Creierul sta intr-o stare de hipoxie - lipsa de oxigen - iar pe viitor se poate lasa cu deficiente cognitive ireversibile.
Fundatia diabetului se pune tot in primii ani de viata. Spre exemplu, la diversificare exista ideea, fara sustinere, de altfel, ca cel mic trebuie sa bea suc de fructe, nu sa incerce sa le consume integral.
Iolanda Vivisenco, medic specialist pediatru: "Un copil de un an si jumatate nu va manca 2 portocale odata, dar va bea sucul a doua portocale stoarse odata. Acest lichid trce repede prin tubul digestiv si creaza socuri glicemice pentru un pancreas in formare."
Pe un pancreas in formare, obiceiul aduce diabetul la varste tinere si schimbarea metabolismului spre obezitate. Tot in primi ani, dulciurile in exces si grasimile animale se duc direct in vasele de sange.
Striurile de colesterol, ateroscleroza de la varsta adulta e corelata cu alimentatia din primii ani. Striurile de colesterol se depun pe artere si se depun in primul an de viata.
Un organism tanar are nevoie de setari corecte pentru toate metabolismele. Calea cea buna trebuie apucata inca din zori.
Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Micul dejun trebuie sa reprezinte 35% din ce mananca, sa pot sa traiesc, eu trebuie sa am energie, cand mi-o iau? Dimineata!"
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, sanatate, csid, oana cuzino, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
27-11-2015 08:48