Doi ani - varsta critica la care orice copil ar trebui evaluat de un specialist. Ce probleme pot aparea atunci

Ultimul update: Marti 24 Noiembrie 2015 06:58
Data publicarii: Sambata 21 Noiembrie 2015 11:30
Categorie: CSID

Doi ani este varsta critica pentru evaluarea psihologica a unui copil. In acest moment, specialistii pot aprecia corect dezvoltarea lui. Si tot acum pot da cu certitudine diagnosticul de autism.

Petruta Grigoriu, psiholog: "Am nevoie sa imi spui nu, copii au nevoie de limta. Evident ca tendinta umana e de placere, toata placerea, dar acel nu il pune in contact cu realitate, pentru ca realitatea nu poate fi tot timpul pe de-a intregul satisfacatoare."

Au nevoie de limite de la varste mici, integrate in reguli clare. Ca sa nu-i bulversati, respectati-le dumneavoastra in primul rand, indiferent de starea pe care o traversati. Psihologii apreciaza ca doi ani este varsta la care copilul trebuie urmarit cu fler de detectiv de catre parinti.

O evaluare psihologica este utila. Pana la acest prag, inclusiv micutii cu intarzieri in dezvoltare pot parea absolut normali.

Nicoleta Burlacu, psiholog: "Se poate sa evolueze in mod normal, sa aiba un contct vizual bun, sa aiba cuvinte in limbaj pana la varsta de 2 ani."

Doi ani este o varsta critica pentru copiii cu tulburare de spectru autist. In prezenta afectiunii, se pierde orice achizitie din perioada 2-3 ani. Nu mai invata cuvinte, intrerupe contactul vizual, incep stereotipiile. Tulburarea cu spectru autist impune terapie rapida. Se numeste comportamental-aplicata.

Nicoleta Burlacu, psiholog: "De exemplu, daca eu vreau sa-l invat pe copil cu un anumit mediu stucturat, ii pun acel obiect in fata si ii arat acea cana pana cand o va invata. Cei care fac terapie ar trebui sa puna in fiecare sertar orice achizitie. Din acesti copii se pot integra in societate, daca sunt in terapie."

Este vorba despre micutii care nu au retard intelectual asociat. Din abilitatea cea mai dezvoltata, acesti copii pot sa reuseasca, la virsta adulta, inclusiv sa aiba o activitate remunerata.

"Nu vreau si iar nu vreau", situatia in care parintii nu stiu cum sa procedeze cu copiii lor. Sfaturile psihologilor
adolescenti
Cum îi putem ajuta pe adolescenți să treacă de cea mai dificilă perioada în viaţă
Daniel Nițoiu explică avantajele folosirii trotinetei în București: ”Sănătate și corp frumos”
Chiar şi carnea sau laptele pot conţine pesticide. Cum le eliminăm
Ardeiul iute nu ne ajută să slăbim. Ce efecte are asupra organismului
O nelinişte şi apoi frica inexplicabilă care apare brusc. Cum tratăm atacurile de panică
Inflamaţie, noduli, puroi, toate determinate de o banală acnee. Cum o tratăm
medic
Călcâiul lui Ahile în rândul bărbaţilor: prostata. Analizele anuale care pot salva vieţi