Ce trebuie sa mancati, ca sa aveti un tranzit intestinal sanatos. Sfaturile specialistilor
Aveti tulburari scurte de tranzit intestinal? Daca faceti miscare, va hidratati corect si consumati fibre, nu aveti de ce sa va faceti griji.
Daca insa simptomele persista, medicii ar putea pune diagnosticul de constipatie.
Alimentatie sanatoasa, apa din belsug si miscare- iata programul complet de combatere a constipatiei.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Lipsa scaunului zilnic nu este intotdeauna un motiv de ingrijorare. Persoane diferite, organisme diferite. Asadar si tranzitul intestinal normal difera la o persoana la alta.
"Exista o structura nervoasa care, practic, insoteste tubul digestiv pe tot parcursul lui si care e controlat in mod inconstient de la nviel cerebral. Factorii care modifica starea emotionala, dar si stresul, pot influenta si tranzitul intestinal", spune medicul Catrinel Macovei.
In aceste conditii, medicii nu pun diagnosticul de constipatie daca nu ati avut scaun o zi sau doua. Specialistii evidentiaza alte criterii:
"Trebuie ca numarul de scaune sa fie mai putine de 3 pe saptamana", explica medicul Tiberiu Dobranici. "Trebuie sa exista o dificultate in a efectua scaunul respectiv, sa existe senzatia de golire incompleta".
In aceste cazuri, mergeti la medic. Acestea va va recomanda ori analize de singe, ori colonoscopie. Insa specialistul poate constata doar o problema functionala.
"Este vorba pur si simpul de o tulburare functionala - un colon iritabil, care se manifesta predominant prin constipatie", precizeaza Tiberiu Dobranici.
Pentru un tranzit intestinal corect, faceti miscare. Sportul intretine musculatura abdominala, care sustine functionarea colonului. Apa este de asemenea esentiala.
Si fibrele speciale conteaza. Anumite produse vegetale contin PRE-BIOTICE. Nu se digera si fermenteaza.
"Produsii de metabolism din fermentatie hranesc flora intestinala, mentinand-o in stare buna si ajuta din nou la un tranzit intestinal normal", declara Catrinel Macovei.
Ceapa, prazul, usturoiul, banana si graul integral ofera PRE-biotice.
De asemenea, inulina din radacina de cicoare este utila si se gaseste in suplimente alimentare. Alimentatia trebuie completata de PRO-biotice.r
"Probioticele sunt bacterii vii in special din familia lactobacillus si bifidus, care colonizeaza tubul intestinal si favorizeaza functiile", precizeaza Catrinel Macovei.
Lactatele naturale, produsele fermentate din soia si muraturile in sare au un continut optim de PRO-biotice. Consumati-le, asadar, regulat!