Ce trebuie făcut pentru ca elevii să rețină informația încă din timpul orelor de curs
În ultimele săptămâni, Ministerul Educației a lansat o dezbatere publică online pe controversatul subiect al...temelor de acasă. Și părinții și copiii își pot da cu părerea, puteți accesa edu.ro și completa formularul.
Despre teme vorbim și noi astăzi. Și vom merge la...Facultatea de Psihologie, unde viitori profesori învață....cum să lucreze, astfel încât elevii să rețină informația încă din timpul orelor de curs.
Interiorul creierului. Zona hipo-campică. Aici, se nasc deciziile. Apare talentul, indiferent de domeniu. Și răsar emoțiile!
Dr. Margareta Cosurba, medic primar neurolog: ”Numărul de neuroni e maxim în zona pre-frontală, ceea ce nu folosești se duce, creierul își face o ajustare, ca și cum tai un copac, ramurile care nu-mi trebuie le tăiem, doar că el și le taie singur.”
Raman doar neuronii funcționali, iar între ei se crează mai multe legături. Acestea se mielinizeaza. Adică se învelesc într-un strat de protecție, care face ca informația să circule extrem de rapid!
Astfel, gândesc mai repede! Dar... ca ramurile acestea din creier să nu se usuce au nevoie de studiu. De informație provenită atât din științele exacte, cât și din cele umane.
Creierul uman vrea să acumuleze. În mintea lui, să gândești repede înseamnă să supraviețuiești!
Să spunem... că un adolescent în devenire are șase ore de cursuri într-o zi. Fiecare, cu temele aferente. Profesorii nu vorbesc între ei, să calculeze cât timp le ocupă elevilor toate acestea. Dinspre Universitatea Harvard avem o estimare...și o recomandare: lucrul suplimentar nu trebuie să depășească două ore însumate, zilnic.
Mergem la Facultatea de Psihologie. Aici aflăm că lecțiile care reproduc informația din clasă au o singură destinație:
Conf. dr. Gerogeta Panișoara, Facultatea de Psihologie: ”Dacă o să copiez ce fac în clasă? Cercetările legate de memorie arată că 80% din informațiile pe care le luăm așa le uităm până a doua zi.”
Cerințele unei teme trebuie legate de informații știute. Învățați-i asta pe copii! Și lucrați...la imaginația lor.
Psihologii spun că temele sunt menite să obțină de la elev performanță. Când, de fapt, ar trebui să urmărească educarea unor trăsături. Să zicem, abilitatea de a lucra în echipa. La un vitor job, e vital să colaborezi cu alții.
Din fericire, părinții pot compensa și aceste lipsuri. Nu le faceți dumneavoastră temele, ci...formați acea echipă, capabilă să rezolve exercițiile suplimentare.
Cu orice riscuri însă, nu mai mult de 2-3 ore pe zi. Adăugate la cele 5, 6 ore de cursuri...înseamnă prea mult.
Toate speciile de animale învață prin joacă și noi facem parte și învățăm prin joacă de 10 ori mai rapid decât cu ajutorul fiecărei cărți. Cea mai valoroasă joacă este cea cu proprii părinți, iar prin aceasta construim la propriu niște cărămizi peste care punem în mod corect informațiile pe care le primim de la școală.
Caramizile se numesc atașament primar. Între zero și șase ani, copilașul învață încrederea. Plânge? Spuneți-i că îi sunteți alături. Râde? Din nou, manifestați empatie. Îi validați astfel emoția. Și îl ajutați să capete încredere.
Mai târziu, uitați de învățămintele generațiilor trecute. "O să se aleagă praful, dacă nu iei note mari" - spus de părinte e asociat în mintea copilului cu invariabilul: ''Nu sunt bun de nimic!''.
În felul acesta, apare comportamentul de renunțare. Copilul nu mai vrea nici la școală și nu concepe noțiunea de teme. Faceți ceva plăcut impreună.
Și repetați-i, sub toate formele: te iubesc! Pe acest "te iubesc!" se așază corect toate informațiile academice, pe care le poate oferi școala.
Din păcate, lipsește tocmai cea esențială: cum funcționează creierul!