De ce trebuie să deschidem geamurile cât mai des, chiar dacă temperatura de afară este sub limita înghețului


Ultimul update: Duminica 12 Noiembrie 2017 10:59
Data publicarii: Joi 09 Noiembrie 2017 16:41
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

"Stau în casă la căldură, să nu răcesc" ori "Nu deschid geamul, să nu mă tragă curentul!". Căldura usucă excesiv mucoasele aparatului respirator. 

În urma procesului apar microfisuri de care profită alergenii și micro-organismele.

De aceea, o casă în care geamurile stau închise mai tot timpul reprezintă cel mai bolnav micro-climat pentru specia umană.

În acest sezon, în astfel de medii circulă mai mult de 40 de adeno-virusuri. Adică microorganismele care produc cel mai frecvent virozele respiratorii. Acestora...le place căldura. O răceală suportată oferă imunitate doar pentru un singur tip de virus.

Prof. dr. Coriolan Ulmeanu, șef secție pediatrie: ”Deci din 5 în cinci zile poți să faci o nouă infecție pentru că nu faci imunitate decât pe un serotip, un singur tip. Prima măsură prin care limitați aceste infectari este, la propriu, în …aer.”

În mediul natural, virusurile cu transmitere respiratorie au tendința să se disperseze și, de aceea, chiar dacă sunteți răciți este absolut vital să ieși în aer liber.

Expunerea la frig este recomandată la orice vîrstă. Inclusiv în cazul copiilor, chiar dacă le curge nasul.

De asemenea, deschideți geamurile locuinței cît mai mult. Așa limitați, de fapt, raspindinrea infecțiilor, nu prin căldură păstrată cu grjia.

Acesti tineri se bucură de căldură șemineului. Din păcate, și acesta, la fel că sobă, intră în așa-numită poluare casnică. Produc distrugerea alveolelor pulmonare, prin care respirăm. Boală se numește BPOC.

Prof. dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumolog: Diferența între un om sănătos și unul care face această boală constă în modul în care își pierde capacitate de respirație. Noi pierdem fiziologic, prin îmbătrînire, în jur de 25 de ml per an, un bolanv cu BPOC supus la factori de poluare pierde de 3 ori mai multe într-un an.”

Incălzirea centralizată nu poluează mediul casnic, dar are un alt efect asupra aparatului respirator.

După un geam din PVC găsim invariabil încălzire contralizată. Iar aceste două, geam cu PVC, adică plastic plus încălzire centralizată au un singur efect asupra mucoaselor aparatului repirator: le usucă dramatic.

Odata uscate, se fisureaza, iar virusurile pătrund direct în sânge.

Dr. Brândușa Petrutescu, medic specialist alergolog: ”De aceea e bine să consumăm multe lichide și în sezonul rece și în sezonul cald, pentru a hidrata această mucoasă din interior.

Apa băută în cantități mari este un mijloc eficient prin care va apărați de... răceli pe timpul iernii. E adevărat, aveți la dispoziție umidificatoare, dar acestea nu hidratează mucoasele respiratorii. În plus, favorizează înmulțirea acarienilor din praful de casă și a mucegaiurilor, care există oricum în spații închise.

De aceea, atât pentru reducerea infecțiilor virale cât și pentru reducerea riscului de alergii la acarieni și mucegaiuri aveți nevoie de dezumidificatoare. Aparate care trag apă din aer. Gândiți-va doar că locuințele cu ferestre termopan favorizează condensul.

In rest, deschideți geamul fără frică. Chiar dacă afară temperatura este scăzută, sub limita înghețului.

În căutarea zahărului ascuns din alimente, care ne îmbolnăvește. Cum apare așa-numitul
De ce este important ca mamele să facă teste în timpul sarcinii
Malnutriția frecventă la copii, în ciuda ofertei variate de hrană din magazine