Sfaturi foarte importante pentru sezonul rece. Ce trebuie să facem când este frig afară
La începutul săptămânii, ne-am păcălit cu gândul că a venit...primăvara. Am revenit rapid la realitate și suntem conștienți că urmează o perioada în care va trebui să facem față temperaturilor scazute.
Frigul duce la contracția vaselor superficiale de sânge, situație în care pielea nu își poate îndeplini funcția de reglare a temperaturii corporale.
Inima începe să bată mai repede, crește și tensiunea arterială. Apare apoi o cascadă de evenimente - nimic altceva decât adaptarea propriu-zisă.
Unde sunt pericolele? Mergem imediat la cardiolog și aflăm cum ajutăm un organ vital...
Picajul descarcă hormonii de stres: adrenalina și nor-adrenalina. De fapt, sistemul nervos simpatic este cel care declanșează starea.
Revenim cu… picioarele pe pămînt. E tot mai rece, zilele acestea. Asemenea oricărui pericol, frigul descarcă în sânge aceiași hormoni. Începe procesul de adaptare.
În jur, temperatura nu mai este prietenoasă și, pentru că nu mai este prietenoasă, inima începe să bată mai repede. Bate mai repede cu un scop precis, să crească metabolismul bazal, adică metabolismul fiecărei celule. Crescând metabolismul bazal, crește și temperatura corpului și aceasta este adaptarea la frig.
În cadrul aceluiași proces, vasele mici de sânge se strâng. Și nu mai permit pielii să piardă căldură.
Tensiunea arterială mare este periculoasă pentru persoanele care suferă deja. De aceea, hipertensivilor le este recomandat un consult înaintea sezonului rece. La fel, situația poate deveni alarmantă în cazul celor cu colesterol ridicat.
Cosmin face un test de efort. I-a fost recomandat pentru că este fumător. Efortul poate demasca probleme cardiace pe care un EKG în repaus nu le arată. Arterele cu depuneri de colesterol cauzează oboseală mușchiului cardiac. Randamentul scade sub limita fiziologică de funcționare. Inima se contracta, în mod normal, la o capacitate de 60 la sută.
Dr. Raluca Naidin Medic, specialist cardiolog: ”Când scade înseamnă clar că e o problema cardiacă undeva, fie o vâlvă înfundată, fie o arteră coronară stenozată”.
Adica înfundată. Dacă va simțiți rău când ieșiți în frig, mergeți la un control cardiologic. Senzația neplăcută, însoțită de o durere în piept, pot fi semne ale unei cardiopatii ischemice.
O suferință a mușchiului cardiac, produsă de îngustarea vaselor mari de sânge.
Frig plus răceală. Peste hormonii de stres eliberați de frig sunt descărcați alții - din cauza stresului infecțios. Crește frecvența cardiacă și mai tare.
Dr. Daniela Anghelină, medic specialist cardiolog: ”Orice cardiac care răcește își accentuează lipsa de aer și de cel mai multe ori ajunge să fie spitalizat”.
Orice cardiac care se știe suferind are nevoie, iarna, de nitro-glicerină în buzunar. Se administrează sub lingual.
Cei perfect sănătoși trebuie să știe că cel mai mult pierd căldură la nivelul capului. Căciula... reduce stresul produs de frig! Iar când mergeți în interior, cel mai bine ar fi să o faceți treptat.
Stați în o vreme în scara blocului, spre exemplu, și dați răgaz propriilor sisteme de adaptare.
Informatia e utilă atât pentru copiii, cât și pentru cei aflați la vârsta a treia.