Ce este tulburarea de personalitate borderline și când se declanșează

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 24 Octombrie 2018 09:22
Categorie: CSID

Deficienţe în relaţiile afective, excese de orice natură. Nu vorbim despre nebuniile inerente ale tinereţii, ci despre o tulburare severă de personalitate, care însă nu poate fi înscrisă într-o boală psihiatrică, dar care face viaţa imposibilă.

Deficienșe în relaţiile afective, sentiment dominant de mânie şi singurătate, impulsivitate.  Toate aceste simptome fac parte din tabloul pacienţilor borderline, imposibil de integrat într-un diagnostic psihiatric şi de a avea şansa la o viaţă împlinită.

Sunt oameni percepuţi drept dezechilibraţi de către cei din jur, mai ales dacă petrec mult timp împreună. Cum puteţi ajuta o astfel de persoană?

„Borderline” înseamnă exact la graniţă. În psihiatrie, termenul traduce o tulburare de personalitate care nu poate fi încadrată într-o boală psihiatrică. Tulburarea apare după o criză. Spre exemplu, despărţirea de o persoană dragă.

Bogdana Bursuc, psiholog:Undeva, am învăţat că nu mă pot baza pe celălalt. În momentul în care apare o  părăsire se reactivează toate gândurile astea despre mine, că eu nu merit să fiu iubit.”

Tulburarea se constată în proporţie de 75% în rândul reprezentantelor sexului feminin. Ce urmează după o criza de orice natură?

Dr. Eduard Motoescu, medic primar psihiatru: „Caracteristică aceste tulburari de personalitate este existenţa unui sentiment de vid  interior, sentiment foarte greu de tolerat pentru ei.”

În acest tablou intră schimbările radicale de sens ale afectivităţii. Mai exact, azi iubesc o persoană, mâine se transformă în inamicul meu numărul 1. Pe de altă parte, vidul interior, greu de suportat, este justificarea pentru alcool în exces, pentru ţigări exces, pentru droguri.

Mulţi îşi fac aşa numiţii markeri fizici: îşi taie părul său îşi fac răni minore, tocmai ca să uşureze disconfortul psihic printr-o suferinţa fizică. Pentru cei din jur, situaţia este la limita imposibilului, pentru că aceste persoane refuză vehement ajutorul specializat.

Dr. Eduard Motoescu, medic primar psihiatru: „Ei cred că reprezintă talonul normalităţii, iar ci din jurul lor care, eu ştiu, îi condamnă sau îi privesc cu suspiciune, ca parte din categoria anormalității psihice. Această delicateţe de adordare rezidă din faptul că acest pacienti sunt foarte capricioşi.”
 
Delicateţe din partea familiei este recomandarea premium a specialiştilor, pentru că doar prin delicateţe puteţi să îi îndreptaţi spre specialist.

La nivel mondial, se consideră că cea mai eficientă metodă de terapie în borderline este psihanaliza. Aceasta în defavoarea medicaţiei. Din păcate, terapia nu est decondată de sistemele de asigurări.

Tulburarea apare predonderent în tinereţe. Manifestările, indiferent de stimuli, se diminuează natural, odată cu trecerea anilor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Cum pot participa părinţii la eliminarea anxietății copiilor
Cum pot participa părinţii la eliminarea anxietății copiilor
grapefruit
De ce este periculos să consumați grepfrut atunci când luați medicamente
Reacțiile adverse la medicamente, confundate cu alergiile. Cum le puteți diferenția
De ce nu se recomandă folosirea bicarbonatului pentru îndepărtarea tartrului
Răcelile copiilor se pot transforma în afecţiuni mult mai grave. În organism apar toxine
Riscurile la care vă expuneți urmând dieta pe bază de proteine. Ce este acidoza metabolică
Ce se întâmplă cu organismul atunci când mâncați noaptea
csid
Boala mută care vă afectează organismul fără simptome. Recomandările medicilor