Legatura dintre o banala otita si dificultatile de pronuntie a unor litere, la copii. Cum sa identificam cauza reala
Copilul dumneavoastra nu pronunta bine anumite litere? Inainte de a cere ajutorul unui logoped, mergeti si la un consult ORL. Otitele seroase nu dor, dar se pot manifesta prin imposibilitatea pronuntiei corecte.
Foarte multi parinti sunt preocupati de modul in care cei mici rostesc sunetele. Pe ''R'', spre exemplu, copiii il pronunta corect abia in jurul varstei de patru ani. Pe Ş si Ţ, ceva mai devreme, pe la trei.
Se ajunge in multe cazuri la logoped, iar rezultatele se vad relativ repede. Pe de alta parte, oricat de utile sunt orele petrecute alaturi de un specialist, e bine sa se identifice si cauza micii deficiente de vorbire. De multe ori poate fi vorba de banala otita seroasa.
Aparatul fono-articular, adica toate organele care sunt implicate in vorbire, se maturizeaza abia la patru ani.
Adina Dumitrescu, psiholog: "Concret, daca copilul pronunta deficitar S, Ş, in rest vorbeste clar pe la trei ani, putem considera sa asteptam pana la patru ani."
Exercitiile cu sunete se fac in joaca. La varste mici functia cognitiva a creierului il ajuta pe copil sa capete limbajul. Ulterior se schimba rolurile. Limbajul participa activ la dezvoltarea creierului.
Pana la patru ani mai importante decat un ''R'' pronuntat incorect sau un Ş care nu vrea sa se auda sunt lucrurile pe care cel mic le intelege cand vorbiti. Aici abia apare problema reala pentru logoped.
Adina Dumitrescu, psiholog: "Dupa doi ani e bine sa fim atenti la gradul de implicare al copilul din punct de vedere al limbajului. Ce vorbesc, cum gesticuleaza. Limbajul receptiv, imi dau seama ce intelege, din ce ordine ii dau, intre ghilimele, il rog sa-mi aduce ceva. Mingea rosie."
Exercitiile care privesc intelegerea limbajului ii stimuleaza de fapt creierul, iar sunetele vor iesi de la sine.
La varste mici, cel mai frecvent motiv pentru care scade auzul este asa-numita otita seroasa. Se infunda nasul, apare lichid in spatele timpanului, fara dureri sau alte semne. Copilul insa nu intelege bine cuvinte si nici nu le poate reproduce.
Mergeti sa il vada un specialist, daca il stiti sensibil. Copiii care au aceasta afectiune pot citi pe buze si va pot pacali. Au insa nevoie urgenta de tratament medicamentos. Creierul trebuie sa primeasca informatii corecte.
Dr. Ioana Voda, medic primar ORL: "Participarea cerebrala permite invatarea cuvintelor corect pana in trei, patru ani. Chiar daca protejez, dupa varsta de patru, conci ani creierul neprimind informatia auditivia degeaba o mai facem."
Testarea auditiva este extrem de importanta in primii ani din viata.