Ce diferenta exista intre tigara electronica si cea obisnuita si cum ajung pana la 90 de ani oameni care au fumat o viata
Temperatura mare din tigara produce inflamatie in fiecare celula pulmonara care participa la respiratie. Odata aparuta inflamatia, organismul se apara. Si incepe lupta.
Aceasta lupta poate fi determinata obiectiv, printr-un test din respiratie, care masoara cat de mult rau va face fumatul. Va spunem o noua poveste care, poate, va face sa va mai ganditi cand aprindeti o tigara.
Punem alaturi tigara obisnuita si asa-numita tigara electronica. Nicotina se regaseste in ambele, efectele sunt insa cu adevarat diferite. Diferenta o face temperatura la care sunt inhalate substantele. De fapt, cel mai periculos lucru in privinta fumatului are legatura cu termometrul. Explicam imediat.
Gazele de esapament degaja temperaturi imense. Fumul unei tigari contine exact aceeasi produsi de arsura. Temperatura inalta loveste direct aparatul pulmonar, pe toata lunginea lui.
Temperatura mare produce inflamatie in cele 300 de milioane de baloane, numite alveole pulmonare. Prin ele, respiram.
Organismul se apara:
Dr. Fiz Patachia Mihai: "Incepe sa-si trimita toate mijloacele de aparare pentru a contracara acest stres. Drept urmare, in tot acest stres apare aceasta etilena."
Substanta numita etilena, descarcata la nivel celular, poate fi determinata din propria respiratie. Si, avem, astfel dovada obiectiva, cat de tare agreseaza fumatul fiecare celula umana.
Tigara electronica nu ajunge la temperatura mare a tigarii obisnuite. Si, de aceea, la un fumator de tigara traditionala gasim de 4 ori mai mult stres celular fata de un fumator de tigara electronica. Si de 10 ori mai mult stres celular fata de un nefumator. Si, totusi, spun cei dependenti, exista oameni care traiesc 90 de ani si au fumat o viata. Cum e posbil?
In fiecare luna, mucoasele din interiorul aparatului respirator se reinnoiesc. Toate celulele nou aparute trebuie sa fie identice cu celulele - mama. Dar pentru ca vorbim despre o rata mare de schimbare celulara, e usor sa apara deviatii. Deviatiile inseamna cancer.
Pe aceasta mucoasa, care oricum se schimba frecvent, vin in contact direct toate pulberile din atmosfera, gazele de esapament, noxele. Tocmai am vorbim despre o posibila explicatie a frecventei cancerului pulmonar. Boala apare si la nefumatori.
Profesor doctor Ioan Cordos, medic primar chirurgie toracica: "E posbil sa faca fara nicio discutie, pentru ca traiesc in acelasi mediu, dar incomparabil intr-un procent mult mai mic decat a fumatorilor, poate a zecea parte, poate chiar mai putin."
Pe langa toate particulele din atmofera insa, pe care nu le puteti controla, vine suplimentar fumul de tigara. Este vorba de noxe inspirate voluntar, adica de auto-poluare.
Profesor doctor Ioan Cordos, medic primar chirurgie toracica: "Lucrurile nu se petrec imediat , ci au loc cumulatov, vin oameni care spun "dar m-am lasat de fumat.". Nu statisticile arata ca nefumatori si fumatorii au acelasi risc de a face cancer pulmonar abia la 10 ani de la renuntarea la fumat, abia dupa 10 ani poti sa compari un fumator cu un nefumator."