Cum influenteaza pH-ul produselor cosmetice sanatatea pielii si bacteriile prietenoase de pe ea. Recomandarea medicilor
Sapunurile antibacteriene, dar si parfumurile integrate in aceste produse de igiena sunt substante acide. Actioneaza impotriva bacteriilor si le modifica. E o situatie dramatica pentru piele, careia ii scade puterea de aparare impotriva agresorilor.
Produs cu pH neutru pentru piele. De ce este atat de important acest detaliu cand va cumparati cosmetice? O astfel de recomandare ar trebui sa garanteze lipsa unei influente asupra lanturilor de bacterii, care traiesc pe pielea oricui. Crema, lotiunea respectiva le lasa in pace. La fel de usor insa un produs de igiena poate deveni agresor.
Mirosul "de copil" - daca ii putem spune asa - se mentine pana la varsta de sapte ani. Dupa acest prag, apar schimbarile.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Practic copilul isi schimba mirosul de la mirosul de copil mic la un miros de adult. Aceasta constituie de fapt intrarea in functie a glandei suprarenale, care in mod normal apare cu doi ani inainte de intrarea in functie a ovarelor si a testiculelor."
Odata cu aceasta etapa, masurile de igiena trebuie sa fie mai stricte. Produsele insa, cat mai permisive. Pe toata suprafata pielii gasim bacterii prietenoase. Le place sa se concentreze in zone pline de glande sebacee, ori de fire de par. La baza acestora densitatea bacteriana este uriasa.
Dr. Maria Nica, medic primar medicina de laborator: "In axila, unde este o zona umeda, plina de foliculi pilosi, de glande sebacee, mirosul neplacut vine de la secretiile glandelor sudoripare, glandelor sebacee care cresc populatiile bacteriene din piele si degaja mirosurile neplacute."
In condtii de stres, la ambele sexe, cresc in sange hormonii masculini. Urmarea acestei concentratii mari? Se mareste productia de tranpiratie. Se inmultesc bacteriile. Mirosul devine si mai neplacut.
Cu bacteriile nu avem alta sansa decat sa fim prietenosi, astfel incat sa ramana si ele in echilibru cu pielea umana. In materie de cosmetice, ne intereseaza apa si produsele cu pH propriu pielii, 5,5.
Dr. Maria Nica, medic primar medicina de laborator: "Apa si sapunul cu pH neutru si cu cat mai putin parfum si cu cat mai putine substante antiseptice sunt cea mai indicata metoda pentru a ne pastra santosi. Orice antiseptic, dezinfectant forteaza microorganismele sa capeta factori de resistenta pentru ca asa cum capata rezistenta la antibiotic, capta resitanta si la antiseptic."
Sapunurile antibacteriene, dar si parfumurile integrate in acest tip de produs, sunt substante acide. Actioneaza impotriva bacteriilor si modifica populatia normala a acestora. E o situatie dramatica pentru piele, care nu mai are puterea normala de aparare.
Daca stiti ca veti avea o zi stresanta, dupa igiena puneti pe suprafata pielii bumbac sau matase. Orice fibra sintetica acumuleaza caldura si dezechilibreaza populariile de bacterii. De asemenea, nu folositi deodorant minimum trei ore dupa epilare.
Dr. Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: "Pielea a fost traumatizata, s-a produs vasodilatatie, iar actiunea unui deodorant, care altfel ar fi bine tolerara, produce iritati, iar o iritatie e poarta de intrare pentru microbi."
Sursa: Pro TV
Etichete: piele, igiena, csid, produse cosmetice, endocrinologie,
Dată publicare:
28-09-2016 09:05