Ce ar trebui sa contina painea si cat de mult ne-am indepartat de la reteta originala. Riscurile pentru sanatate

06-12-2014 12:08

Stiti ce inseamna esteri poliglicerici, diacetat de sodiu sau digliceride ale acizilor grasi? Probabil, nu. E bine, tocmai am citit eticheta unui aliment de baza, aflat pe primul loc in preferintele romanilor.

Painea noastra cea de toate zilele, care ar trebui sa fie unul dintre cele mai nutritive produse. Am ajuns, insa, intr-un punct in care retetele duse la extrem fata de cea originala fac ca produsul doar sa arate a paine.

Andreea Mihalcea este raw-chef, iar in demonstratiile ei face paine fara foc. De fapt, lucreaza cu o pasta de legume deshidratate. Insa o felie de paine veritabila este binevenita, indiferent de dietele pe care le tineti. Contine un complex hranitor de vitamine si minerale.

"Bobul de grau natural, integral, contine tot complexul de B-uri, B1, B5, B6, vitamina PP, magneziu, calciu", a spus dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.

Totusi, painea ce se gaseste la vanzare poate contine, pe langa substante benefice, nu mai putin de 34 de aditivi. Naturali - enzime, lecitina de soia si acid ascorbic - sau sintetici - E475 (esteri poliglicerici ai acizilor grasi), E471 (mono si digliceride ale acizilor grasi), E330 (acid citric), E 262(ii) (diacetat de sodiu), E270 (acid lactic), E263 (acetat de calciu), E223 (metabisulfit de sodiu), E471 (mono si digliceride ale acizilor grasi), E282 (propionat de calciu) si E481 (stearoil-2-lactilat de sodiu).

"Normal ar fi ca noi, consumatorii, sa avem incredere si nu sa stam cu dictionarul de chimie in mana", conf. dr. ing. Nastasia Belc, de la Instiutul national pentru bioresurse alimentare.

Ne-ar trebui, asadar, notiuni zdravene de chimie ca sa intelegem ce inseamna toate substantele prezente pe eticheta unui produs de baza.

Sa ne imaginam procesul de productie: in malaxor, se pun ingredientele si se obtine aluatul. Totul se petrece rapid si astfel se taie costurile. Fabricatia intr-o singura etapa contine, invariabil, amelioratori, care fac ca aluatul sa se mixeze perfect. Cei mai multi sunt sintetici. Gustul bun vine si din grasimi.

"Se intruduc tot felul de grasimi hidrogenate, care nu au nicio lagatura cu rolul painii, pentru ca noi, in mod normal, de la paine trebuie sa avem un raport in mor normal de carbohidrati, vitamine, fibre, nu grasimi", a spus dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.

La polul opus, se afla procesul de fabricatie in doua etape. Mai intai, se face maiaua din apa si faina, se lasa la dospit si abia apoi se framanta painea. Cam ca acasa.

Anul trecut, spun specialistii, recolta de grau din Romania a avut o calitate exceptionala. Amanunt ce permite reducerea numarului amelioratorilor din paine, alaturi de procesul de fabricatie in doua etape. Mai exista o cale prin care aportul substantelor de sinteza poate fi diminuat.

"Asa faceam noi pe timpuri, pentru fiecare lot de faina pe care il primeam, faceam o proba tehnologica, sa adaptam tehnologia la calitatea fainii, nu sa pun amelioratori", a spus conf. dr. ing. Nastasia Belc.

Acest pas presupune, insa, costuri suplimentare. Totusi, cu putina atentie, am putea obtine un produs nutritiv.

Desi sunt multi amelioratori in majoritatea tipurilor de piine, acestia constituie doar 0,2- 0,5% din ceea ce puneti pe masa. Infim, spre exemplu, fata de o bomboana, care este...chimie alimentara.

Insa painea o consumati zilnic, iar substantele se aduna. Si nu e de bine. Spre exemplu, lactatul de calciu duce la cresterea concentratiei de calciu in sange si afecteaza functia renala. Metabisulfitul de sodium poate produce reactii alergice de tipul bronhospasmului. Este un oxidant puternic si din acesta cauza reduce cantitantea de vitamine din alimentul in care este prezent. Lactilatul de sodiu este o sursa de metale grele, rezultatete in urma sintezei. Nu exista studii de lunga durata care sa ii evealuze efectele.

"Piata o formam noi, daca noi alegem numai alimente care nu au multi aditivi si producatorii o sa se indrepte spre a face lucrurile bune", a spus Conf. dr. ing. Nastasia Belc.

Aceasta daca alegeti… documentat. Sau daca va preparati painea acasa.