Folosim doar o parte din creier. Adevarul din spatele acestei afirmatii si cum devenim mai inteligenti prin alimentatie

CSID creier

Creierul functioneaza cel mai bine atunci cand prin sange circula 25 de grame de glucoza. Exact cat ofera o banana. Creierul insa consuma 40% din intreaga cantitate ingerata peste zi. Mai mult decat oricare alt organ.

Se poate intelege astfel ca scaderea glicemiei, adica a zaharului din sange, este insotita de o memorie slaba, comportament nefiresc si dispozitie foarte proasta.

Avem, asadar, nevoie de hrana inteligenta pentru a sustine performanta creierului. Nu este adevarat ca folosim doar o parte din capacitatea acestuia. In schimb, in functie de rutina zilnica, activam doar anumite zone.

Alexandra si Antonio isi pun imaginatia la contributie... cu propria imaginatie.

"Indiferent ca vor fi avocati, profesori, acum se poata meseriile care implica comunicare si inseamna ca pot sa stea in fata unui public, sa ai lejeritate. Ceea ce facem noi ii ajuta sa imbratiseze orice meserie pe care vor sa o atace in viitor", a spus Daniela Minoiu, actrita.

Citește și
inaltime, copil
Copilul trebuie masurat o data la 6 luni si orice schimbare comportamentala trebuie semnalata medicului
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Tocmai din acest motiv in Vest exista ore de actorie prin intermediul carora cei mici sunt invatati sa... invete mai usor la alte materii. Exercitiile activeaza simultan aproape tot creierul.

Tot din motive functionale, in copilarie este recomandat sa invatati o limba straina. Langa centrul vorbirii unde e depozitata limba materna, se vor crea astfel alti centri. Fiecare impacheteaza un alt lexic. Indiferent de domeniu, ceea ce invatam se sterge din memorie in ordinea inversa a achizitiilor. Cunostintile acumulate la sase ani nu se uita niciodata. In schimb, daca va apucati sa buchisiti franceza la 40 de ani, aveti toate sansele sa o uitati rapid, fara practica.

Creierul uman este cea mai complicata masinarie stiuta din Univers. Din anul 2000 incoace, am aflat mai multe informatii despre el decat in ultimele cinci milenii. Acum 15 ani am descoperit RMN-ul si avem dovezi. Cum functionam? Stim sigur ca ne schimbam creierul in viteza maxima, pentru ca tot mediul in care traim se modifica in acest regim. Procesul se numeste ontogeneza.

Ne miscam datorita lobului frontal. De fapt, fiecare organ are o portiune stricta pe suprafata cerebrala si datorita acesteia se misca.

Lobul prefrontal, adica executivul, ia deciziile. Il puteti blama pentru o hotarare proasta. El va integreaza in societate si hotaraste cine va atrage sexual.

Lobul pariental e cel mai sensibil. Gestioneaza toate senzatiile tactile. Iar daca va pierdeti intr-un magazin sau pe strada, acest loc din creier gaseste drumul inapoi. Va orienteaza in spatiu, cu alte cuvinte.

Lobul temporal coordoneaza auzul. Lobul occipital este cel care ne asigura vederea. Detaliile, culorile se vad nu doar cu ochii, ci cu... spatele creierului.

Mecanismele par simple. Nu sunt. In interiorul creierului, totul functioneaza datorita asocierilor. Masinaria perfecta turuie doar alimentata cu hrana de calitate. Creierul nu are rezerve de energie. Consuma doar ce gaseste in sange. Vrea doar glucoza, pe care o ia in proportie de pana la 60%.

"Cel mai greu de getionat pentru creier e scaderea glicemiei, deci trebuie sa avem mese regulate. Primele semn cand glicemia scade - incetosarea vederii, ameteli, tulburari de echilbru, scade auzul", a explicat dr. Margareta Cosurba, medic primar neurolog.

Legume, cereale integrale, fructe - toate sunt transformate optim de catre organism in glucoza. La turatie maxima, o consumati dimineata. Din aceasta cauza, va jigniti inteligenta cu o greseala frecventa in comportamentul alimentar. Nu luati micul dejun. Scaderea glucozei din sange poate afecta in extrem iremediabil creierul. Cel mai grav este sa inlocuiti un mic dejun generos cu o cafea, o tigara si, eventual, o bautura energizanta.

"Daca e alcool, tutun, energizante sau alt substanta lucrurile sunt mult mai complicate. Pe langa faptul ca nu are combustibil creierul, apar si alte substante toxice si, din doua rele, sigur iese ceva si mai rau", a spus dr. Margareta Cosurba, medic primar neurolog.

O alimentatie echilibrata ne face mai destepti

Poate vi se pare ciudat. Avem insa dovezi ca alimentatia in doza corecta, in raport normal glucide - grasimi - proteine si la intervale regulate creste coeficientul de inteligenta. Si ofera stabilitate emotionala.

Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine mesajul potrivit caruia alimentele potrivite ajuta sa crestem capacitatile intelectuale cu 20%. Mancati o banana. In fluxul sanguin intra exact 25 de grame de glucoza, cantitatea optima la care functioneaza creierul. Este recomandata si dimineata si in jurul orei 16, cand se acumuelaza oboseala. Nu ingrasa, ci hraneste.

Fructele de padure, consumate in combinatie cu nuci sau avocado fac ca membranele celulelor cerebrale sa ramana tinere. Iar pestele, dar si uleiurile neprocesate termic, sustin memoria.

Toate acestea vin si cu alte beneficii. Arterele, vasele prin care circula sange oxigenat inclusiv catre creier raman elastice.

"Varsta omului depinde de starea arterelor sale, este un adevar spus de multi savanti. Ai artere elastice cu un flux sanguin curespunzator, te mentii tiaar si esti tanar cu toate functiile tale cerebrale, de unde vine vitalitatea, placerea de crea, placerea chiar si de procrea", a spus prof. dr. Nicolae Hancu, medic primar diabet si nutritie.

Legume puteti manca fara limita intr-o zi. Nu fac rau. Fructe, in schimb, nu mai mult de 1 kilogram. Cantitatile exagerate pot sa depuna grasime pe artere. Apropo de grasimi: periculoase sunt cele luate direct din hrana.

In echilibrul pe care il cautam cu totii, e nevoie zilnic de 10-15 proteine de calitate - un cub de branza, o felie mica de carne. Neurotransmitatorii sunt alcatuiti din proteine si au nevoie proteine din hrana. Prin ei circula informatia in creier.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Bolile cardiovasculare, strans legate de alimentatie. Grasimile recomandate de medici pentru protejarea vaselor sanguine
Bolile cardiovasculare, strans legate de alimentatie. Grasimile recomandate de medici pentru protejarea vaselor sanguine

Va feriti de carne rosie de teama bolilor cardiovasculare? Mai daunatoare decat aceasta sunt unele uleiuri. Si o cana cu cafea preparata incorect poate avea un impact nociv. Sa aflam care sunt substantele cu efecte nedorite asupra vaselor de sange.

Copilul trebuie masurat o data la 6 luni si orice schimbare comportamentala trebuie semnalata medicului
Copilul trebuie masurat o data la 6 luni si orice schimbare comportamentala trebuie semnalata medicului

Cum va uitati discret, dar cu atentie la un copil? De ce trebuie sa il masurati din sase in sase luni? De ce orice modificare de comportament trebuie semnalata pediatrului? Sunt situatii in care se pot constata simptome ale unei boli.

Nu consumati plante cu efecte ativirale si antibacterine decat la sfatul medicului. Regulile de care trebuie sa tinem cont
Nu consumati plante cu efecte ativirale si antibacterine decat la sfatul medicului. Regulile de care trebuie sa tinem cont

Imi cresc imunitatea prin combinatii de plante cu efect antiviral si antibacterian. Si acestea se iau, insa, doar la sfatul medicului. Plantele cu efect antibacterian, spre exemplu, actioneaza la fel cu antibioticele la nivelul colonului.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.