Folosim doar o parte din creier. Adevarul din spatele acestei afirmatii si cum devenim mai inteligenti prin alimentatie
Creierul functioneaza cel mai bine atunci cand prin sange circula 25 de grame de glucoza. Exact cat ofera o banana. Creierul insa consuma 40% din intreaga cantitate ingerata peste zi. Mai mult decat oricare alt organ.
Se poate intelege astfel ca scaderea glicemiei, adica a zaharului din sange, este insotita de o memorie slaba, comportament nefiresc si dispozitie foarte proasta.
Avem, asadar, nevoie de hrana inteligenta pentru a sustine performanta creierului. Nu este adevarat ca folosim doar o parte din capacitatea acestuia. In schimb, in functie de rutina zilnica, activam doar anumite zone.
Alexandra si Antonio isi pun imaginatia la contributie... cu propria imaginatie.
"Indiferent ca vor fi avocati, profesori, acum se poata meseriile care implica comunicare si inseamna ca pot sa stea in fata unui public, sa ai lejeritate. Ceea ce facem noi ii ajuta sa imbratiseze orice meserie pe care vor sa o atace in viitor", a spus Daniela Minoiu, actrita.
Tocmai din acest motiv in Vest exista ore de actorie prin intermediul carora cei mici sunt invatati sa... invete mai usor la alte materii. Exercitiile activeaza simultan aproape tot creierul.
Creierul uman este cea mai complicata masinarie stiuta din Univers. Din anul 2000 incoace, am aflat mai multe informatii despre el decat in ultimele cinci milenii. Acum 15 ani am descoperit RMN-ul si avem dovezi. Cum functionam? Stim sigur ca ne schimbam creierul in viteza maxima, pentru ca tot mediul in care traim se modifica in acest regim. Procesul se numeste ontogeneza.
Ne miscam datorita lobului frontal. De fapt, fiecare organ are o portiune stricta pe suprafata cerebrala si datorita acesteia se misca.
Lobul prefrontal, adica executivul, ia deciziile. Il puteti blama pentru o hotarare proasta. El va integreaza in societate si hotaraste cine va atrage sexual.
Lobul pariental e cel mai sensibil. Gestioneaza toate senzatiile tactile. Iar daca va pierdeti intr-un magazin sau pe strada, acest loc din creier gaseste drumul inapoi. Va orienteaza in spatiu, cu alte cuvinte.
Lobul temporal coordoneaza auzul. Lobul occipital este cel care ne asigura vederea. Detaliile, culorile se vad nu doar cu ochii, ci cu... spatele creierului.
Mecanismele par simple. Nu sunt. In interiorul creierului, totul functioneaza datorita asocierilor. Masinaria perfecta turuie doar alimentata cu hrana de calitate. Creierul nu are rezerve de energie. Consuma doar ce gaseste in sange. Vrea doar glucoza, pe care o ia in proportie de pana la 60%.
"Cel mai greu de getionat pentru creier e scaderea glicemiei, deci trebuie sa avem mese regulate. Primele semn cand glicemia scade - incetosarea vederii, ameteli, tulburari de echilbru, scade auzul", a explicat dr. Margareta Cosurba, medic primar neurolog.
Legume, cereale integrale, fructe - toate sunt transformate optim de catre organism in glucoza. La turatie maxima, o consumati dimineata. Din aceasta cauza, va jigniti inteligenta cu o greseala frecventa in comportamentul alimentar. Nu luati micul dejun. Scaderea glucozei din sange poate afecta in extrem iremediabil creierul. Cel mai grav este sa inlocuiti un mic dejun generos cu o cafea, o tigara si, eventual, o bautura energizanta.
"Daca e alcool, tutun, energizante sau alt substanta lucrurile sunt mult mai complicate. Pe langa faptul ca nu are combustibil creierul, apar si alte substante toxice si, din doua rele, sigur iese ceva si mai rau", a spus dr. Margareta Cosurba, medic primar neurolog.
O alimentatie echilibrata ne face mai destepti
Poate vi se pare ciudat. Avem insa dovezi ca alimentatia in doza corecta, in raport normal glucide - grasimi - proteine si la intervale regulate creste coeficientul de inteligenta. Si ofera stabilitate emotionala.
Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine mesajul potrivit caruia alimentele potrivite ajuta sa crestem capacitatile intelectuale cu 20%. Mancati o banana. In fluxul sanguin intra exact 25 de grame de glucoza, cantitatea optima la care functioneaza creierul. Este recomandata si dimineata si in jurul orei 16, cand se acumuelaza oboseala. Nu ingrasa, ci hraneste.
Fructele de padure, consumate in combinatie cu nuci sau avocado fac ca membranele celulelor cerebrale sa ramana tinere. Iar pestele, dar si uleiurile neprocesate termic, sustin memoria.
Toate acestea vin si cu alte beneficii. Arterele, vasele prin care circula sange oxigenat inclusiv catre creier raman elastice.
"Varsta omului depinde de starea arterelor sale, este un adevar spus de multi savanti. Ai artere elastice cu un flux sanguin curespunzator, te mentii tiaar si esti tanar cu toate functiile tale cerebrale, de unde vine vitalitatea, placerea de crea, placerea chiar si de procrea", a spus prof. dr. Nicolae Hancu, medic primar diabet si nutritie.
Legume puteti manca fara limita intr-o zi. Nu fac rau. Fructe, in schimb, nu mai mult de 1 kilogram. Cantitatile exagerate pot sa depuna grasime pe artere. Apropo de grasimi: periculoase sunt cele luate direct din hrana.
In echilibrul pe care il cautam cu totii, e nevoie zilnic de 10-15 proteine de calitate - un cub de branza, o felie mica de carne. Neurotransmitatorii sunt alcatuiti din proteine si au nevoie proteine din hrana. Prin ei circula informatia in creier.
Sursa: Pro TV
Etichete: creier, sanatate, alimentatie, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
28-11-2014 14:28