Alimentele care mentin starea de sanatate a organismului. Cu ce contribuie mancarea naturala integrala
Un alt argument sa alegeti alimente naturale integrale? In timpul masticatiei, opun rezistenta. Tocmai aceasta rezistenta comanda creierului sa dea rapid senzatia de satietate.
Ce rezulta? Va hraniti, nu suferiti de foame, nu va ingrasati.
Mestecati alimente tari - mere, morcovi, carne. Prin presiunile exercitate in masticatie se transmit in creier informatii care declanseza mai repede satietatea.
Acestea sunt de fapt alimentele care mentin starea de sanatate a intregului organism. Alegeti-le in locul celor pastoase sau pisate. Vedem impreuna cateva exemple.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Mucoasa cavitatii bucale este oglinda sistemului gastro-intestinal, daca cunosti bine mucoasa putem sti ce are pacientul la stomac, la ficat, prin diverse manifestari pe mucoasa", a spus medicul stomatolog Oleg Gorea.
Mucoasa cavitatii orale, musculatura orala si dintii, la fel ca intreg aparatul digestiv, se mentin in stare de sanatate prin ingestia alimentelor tari. Mestecati un fruct, o bucata de carne, o chifla integrala, in detrimentul celor exclusiv din faina alba.
Forta pe care o opun alimentele tari exercita presiunile corecte care, spre exemplu, mentin densitatea normala a dintilor. Mai mult, maruntirea alimentelor tari descarca in saliva cantitati optime de tialina, o enzima care participa activ la digestie.
Dar cel mai important esta ca alimentele integrale, mestecate indelung, dau creierului timp sa pregateasca intreg aparatul digestiv.
"Pentru ca atunci cand incepem sa mestecam impulsurile de la nivelul creierului se duc la vezica biliara si ii comanda acest lucru. Daca noi trecem peste pasul asta, alimentele trec in stomac, de aici trec rapid in intestin si intestinul nu e preagatit si vor aparea balonari, dureri, arsuri. Pana la ulcer duodenal", a explicat nutritionistul Cristina Balanescu.
Cum treceti peste aceste etape normale ale digestiei? Simplu. In meniurile zilnice integrati predominant supe-creme, alimente extrem de maruntite, piureuri sau... mezeluri. Mare parte dintre mezeluri sunt, de fapt, o pasta alimentara.
Mergem mai departe spre colon. Toate aceste tipuri de pasta, in detrimentul alimentelor integrale, au o influenta nefasta asupra florei din colon. O destabilizeaza si, de fapt, destabilizeaza un mecanism natural de detoxifiere.
Asadar mizati pe mere tari, pe nuci si alune, pe proteine provenite din carne integrala. In privinta proteinelor, iata ce contribuie la o digestie corecta, dar si la pierderea kilogramelor nedorite.
"La capitolul campioni la slabit, putem pune pe primul loc oul fiert, muschiul de porc, de vita si mai putin proteine provenite din branzeturi", spune nutritionistul Mihaela Bilic.
Tocmai pentru ca branzeturile sunt o pasta. Alimentele pe care le mestecati mult determina creierul sa comande rapid senzatia de satietate. Mai exact, 80 de miscari masticatorii.
Cele 80 de miscari sunt bifate daca mancati un mar si o portocala sau 100 de grame de muschi cu salata.