Care este alimentatia corecta pentru un copil care sufera de obezitate. Greseala pe care multi parinti o fac
A obliga un copil sa tina cura de slabire este un abuz, avertizeaza mediciii. Cum, de altfel, a-i oferi alimente interzise se poate transforma intr-un gest ce ii poate afecta relatia ulterioara cu mancarea.
Abordam un subiect sensibil, care are o rezolvare si mai sensibila. Fara dieta, fara alimente interzise, fara reguli stricte in cazul unui copilas supraponderal. Iata cum se poate slabi fiziologic in primii ani de viata.
Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Un regim alimentar corect implica mese undeva la 4-5- ore. Daca se respecta acest interval, senzatia de foame apare, da, senzatia de foame trebuie resimtita. A indopa copii in parc la 2-3 de ore, cand se joaca, nu face decat sa deregleze acel comportament alimentar al copilului care se formeaza in primii 2 ani de viata si copilul ramane cu o imagine deformata despre senzatia de foame si satietate."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De aici pleaca un sfert din cazurile de obezitate infantila. Pana cand cel mic implineste doi ani, regula intervalului de 4-5 ore intre mese ar trebui respectata. Va fi un fel de educatie pentru viata. Atentie, insa: la fel de usor, viitorul adult va retine si comportamentul extrem. Indoparea. Si-l va reproduce.
Mihaela Bilic, medic nutritionsit: "Un copil se ingrasa pentru ca mananca prea mult, se misca prea putin sau pentru ca tipul de alimente pe care parintii il consuma frecvent e nesanatos. A pune un copil la cura de slabire este absurd pentru ca daca mediul lui familial nu se schimba si daca el e fortat sa manance diferit de restul familiei se va simti frustrat. De asemenea, daca il pune sa manance, ce e foarte frecvent, dieta hieprproteica, adica gratar cu salata de 3 ori pe zi este extrem de dezechibrant si nesanatos."
Daca cel mic are probleme cu greutatea, medicul va va sfatui intai sa adoptati reguli alimentare normale. Trei sferturi din cazurile de obezitate infantila isi gasesc, astfel, rezolvare.
In farfuria celui mic, se vor regasi in procent de 60% carbohidrati din legume, paine, cartofi, fructe, 30 % grasimi din ulei si peste. Si 10% proteine din carne, oua, branzeturi. Este, de fapt, distributia chimica pe care o solicita in alimentatie organismul uman.
Odata respectata ecuatia, micsorati doza obisnuita de mancare cu o treime. Iar daca e mult prea mare - atentie, aici: numai un specialist poate estima asta, puteti reduce portia chiar cu jumatate.
Mihaela Bilic, medic nutritionsit: "Mai degraba copiii ar trebui sa reinceapa sa manance mancare gatita, portii adaptat varstei lor si nu nu aiba rontaieli in fata televizorului."
Dietele hiper-proteice stricte - gratarul cu salata, de exemplu - ii pot dezvolta celui mic o relatie negativa cu mancarea pentru tot restul vietii, asa ca atentie mare la astfel de recomandari.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, sanatate, hrana, alimentatie, csid, oana cuzino, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
15-09-2015 08:33