Cat de rau ne afecteaza poluarea din orase. Pericolul ascuns al noxelor determina probleme grave de sanatate

Ultima actualizare: 16-09-2015 06:51

Cum si cat ne afecteaza poluarea la oras? Exista o lista lunga de probleme cauzate de acest fenomen. In principal, respiratorii. Sa privim insa in interiorul sistemului imunitar.

Noxele sunt raspunzatoare si pentru explozia paradoxala in mediul urban a polenurilor inalt agresive.

Claudia Nechifor, medic primar alergologie si imunologie: "Poluarea are rol de a mentine o inflamatie cronica in mucoase, dar si de favoriza supra-infectarea, dar si agresiunea alergenilor."

Daca locuiti la oras, medicii spun ca e bine sa considerati drept igiena plimbarea prin padurile din jur, de la sfarsitul saptamanii. Ori, daca aveti posibilitatea, va recomanda sa mergeti o zi, doua, intr-o zona rurala. Astfel de iesiri ajuta la limitarea reactiilor alergice si tin in frau infectiile respiratorii. In zonele urbane, concentratiile mari de dioxid de carbon determina explozia celor mai alergene polenuri din natura.

Cele doua buruieni au nume frumoase - Artemisia si Ambrosia. Reactiile date insa de polenurile lor sunt agresive. Iar romanii ocupa oricum primul loc in Europa, la alergii de asemenea natura.

Claudia Nechifor, medic primar alergologie si imunologie: "O atmosfera incarcata cu dioxid de carbon le prieste teribil, polenizarea e mai intensa si alergenicitatea granulelor de polen creste teribil. Sunt necesare 1 pane la 5 granule de polen intr-un metru cub de aer pentru a declansa reactiile alergice."

Pe fondul inflamatiei alergice, pot evolua sever infectiile respiratorii. Daca in aceasta perioada nu mai scapati de ceea ce pare o raceala, mergeti si la un specialist alergolog. Inflamatia permanenta a nasului conduce la reactii in lant. Respiratia pe gura nu filtreaza bine aerul si predispune, din nou, la infectii. Secretiile normale ale nasului nu mai curg spre exterior, ci spre zona din spatele acestuia.

Elena Latcan, medic primar ORL: "Rinita alegica da obsrtuctie, acolo blocheaza si sinusurile si acolo se acumuleaza puroi, toxinele pleaca prin sange si alergia se agraveaza pe zi ce trece ca o picatura chinezeaca."

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO