Setul complet de 30 de analize pe care toti ar trebui sa le facem cel putin o data la 5 ani. Ce este "screeningul oportunist"

Ultima actualizare: 23-09-2015 06:51

30 de examene medicale par extrem de multe si pentru un suferind, darmite pentru o persoana aparent sanatoasa! Sunt insa teste care evalueaza cea mai performanta masinarie - propriul organism.
 

Conceptul se numeste "screening oportunist". Adica, fiecare se duce sa isi faca analize fara sa fie constrans de asigurari. Un set complet inseamna valorificarea celui mai mare capital uman - sanatatea.

Analizele uzuale de sange si de urina dau informatii despre cum functionati. Nu sunt niciodata suficiente. Pornim in evaluarea completa de la exterior. Si ne oprim, pentru inceput, la un examenul dermatologic. Cel putin o data pe an, trebuie sa ii aratati specialistului orice leziune cutanata.

Ana Maria Dumitrescu, medic primar dermatolog: "Cea mai mare suferinta pentru piele este expunerea rea necontrata la lumina. Se spuen ca albul e noul bronz si ca orice forma de piele bronzata e o forma de lipsa de sanatate a pielii."

Dupa piele, priviti-va de sus in jos. Examen oftalmolgic, examen ORL complet, in care se verifica si ganglionii cervicali.

Urmatorul pas? Specialistul in medicina interna vine cu o viziune globala. Va asculta inima si masoara tensiunea arteriala in pozitie verticala, dar si cand stati pe pat. Detecteaza apoi prezenta pulsului in arterele periferice, adica la nivelul picioarelor. Vorbim, de fapt, despre un indicator al atero-sclerozei.

Ulterior, o ecografie abdominala va da informatii despre organele care, statistic, dezvolta cele mai multe boli. E cazul ambelor sexe. Tot prin aceasta ecografie, e posibil ca medicul sa aprecieze inclusiv sanatatea vaselor de sange.

Elena Iordachita, medic specialist medicina interna: "Se poate vedea aorta la nivel abdominal, daca peretii sunt mai ingrosati si cu depuneri de placi de ateronm. Trebuie cautat si investigat prin mai multe analize, desigur aterterele carotide si arterele membrelor inferioare."

Medicul evalueaza sistemul osteo-articular si face, in incheiere, un examenul neurologic.

E bine apoi sa apelati la o radiografie a plamanilor. O data pe an in cazul adultilor, spun specialistii. Cancerul pulmonar se afla in topul bolilor neoplazice la barbati. Si pe locul al doilea, in randul femeilor.

Ioan Cordos, medic primar chirurgie toracica: "Stiind in ce lume traim, macar dupa 40 de ani sa facem o radiografie pe an. Nu se intampla o boala de iradiere, nu se intampla nimic, dar avem sanse."

In acest moment, pentru femei, un examen ginecologic complet si ecografia sanilor pot detecta, in faze incipiente, cele mai frecvente cancere.

Dupa 40 de ani, in tarile vestice se mai fac, la intervale regulate, o endoscopie superioara si o colonoscopie de control. Incercati ca, macar o data la 5 ani, sa nu ratati nici aceste investigatii. Chiar daca, aparent, nu aveti probleme. Vorbim, totusi, despre organele aparatului digestiv afectate cel mai des de cancer.

Toate investigatiile anuale se pastreaza intr-un dosar medical. Astfel valorificati, cu cheltuieli ce-i drept, cel mai mare capital uman - sanatatea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO