Mancatul compulsiv, motivul pentru care multe persoane se ingrasa. Cum va puteti mentine apetitul sub control
"Mananc intruna din cauza emotiilor!", se plang deseori pacientii care vor sa scape de cateva kilograme, dar nu reusesc. Adevarul e ca ni se intampla tuturor.
Mancam cand nu ne este bine, instictiv. Este un mecanism de protectie, o situatie normala. Iata cum trebuie sa abordati astfel de situatii pentru a evita dezastrul de mai tarziu.
Mihaela Bilic, nutritionist: "Ar fi interesant, pana cand deschidem frigiderul, sa ne intrebam mie imi este foame sau este un lucru care trebuie calmat cu mancare si care s-a produs in ziua mea."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Serban Damian, nutritionist: "Exista situatii in care cresterea in greutate este provocata de problemele de natura emotionala care apoi sunt acoperite simbolic cu un stat de grasime, oamenii se ingrasa cumva ca o protective impotriva problemelor. E o chestie simbolica pentru ca nu te protejezi ingrasindu-te, dar exista acest mecanism de compensare."
Aceste doua teorii au dus la aparitia psiho-nutritiei. Preferintele alimentare si obiceiurile de consum reprezinta cea mai intima relatie pe care o puteti avea cu mediul inconjurator. Reflecta intocmai starile emotionale prin care treceti intr-o zi sau intr-o perioada de timp. Odata constientizat acest aspect, vin si sugestiile de rezolvare.
Spre exemplu, va plac dulciurile si nu puteti sa va abtineti in fata unei prajituri imense? Atunci, consumati desertul doar la restaurant. Veti observa ca dupa doua linguri puteti sa va opriti. Imboldul il da tocmai audienta. Sunteti pe drum? Opriti intr-o benzinarie, luati-va o ciocolata si consumati-o pe loc."
Mihaela Bilic, nutritionist: "Absenta martorilor ne face sa ne comportam intr-un fel in care ne e rusine de noi asa ca, daca aveti vreo slabiciune alimentara, sfatul meu este sa nu aveti acele alimentei acasa si ca le consumati cand sunteti in public. Mancatul in prezenta celorlalti ne face sa ne alimentam mai controlat, mai elegant."
Cartofii prajiti, prajiturile, fripturile enorme au doar valoarea pe care le-o acordati chiar dumneavoastra. Acasa, in intimitate, in mediu protejat, trasatura li se amplifica.
Mihaela Bilic, nutritionist: "Nu va bazati pe vointa voastra, pentru ca acest mancat compulsiv si pierderea controlului nu este din vina alimentelor, nu alimentele au o putere asupra nostra, ci sunt folsite ca o supata pentru a reflula emotiile, incertitudinile noastre."
Aceste teorii nu sunt valabile doar pentru mancatul compulsiv. La fel de bine se pot aplica si cand sunteti la dieta. In public, doar putin din alimentele interzise. Acasa - obisnuita friptura cu salata!
Sursa: Pro TV
Etichete: mancare, dieta, kilograme, csid, oana cuzino, greutate, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
13-09-2015 10:58