Bacteriile comunica intre ele si au o viata sociala activa. Cum putem trata unele dintre cele mai dificile infectii
Intram in lumea bacteriilor si va spunem ca acestea au o viata sociala activa. Comunica intre ele si pot crea asa numitul biofilm.
Activitatea de comunicare bacteriana este importanta pentru persoanele care au implanturi si, in general, orice alt dispozitiv medical in interiorul organismului. La orice infectie, acestea trebuie sa informeze medicul despre conditia lor.
In interiorul organismului uman, populatii largi de bacterii duc o viata sociala activa. Comunica intre ele si au capacitatea de a crea comunitati. Schimbul de informatii incepe in momentul interactiunii cu factori agresivi, dezinfectante si antibiotice, de exemplu. Dar si daca PH-ul organismului sufera modificari. Sau daca ne expunem la ultraviolete.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Odata ce incep discutiile, bacteriile devin constiente de densitatea lor. Creaza asa numitul biofilm. Adica secreta o pelicula invincibila in jur.
Octavian Popescu, microbiolog: "Bacteriile se protejeaza facand biofilme ori biofilmele sunt foarte greu de atacat. In momentul in care s-a creat biofilm antibioticul nu mai actioneza."
Unele dintre cele mai dificile infectii de tratat sunt si printre cele mai frecvente.
Octavian Popescu, microbiolog: "Infectiile urinare sunt greu de tratat deoarece bacteriile responsabile, de exemplu proteusul, sunt capabile sa creeze biofilme, ori antibioticul nu poata ataca un biofilm."
Risc mare de a se dezvolta acest biofilm apare si in jurul dispozitivelor medicale, introduse in organism.
Maria Nica, medic primar medicina de laborator: "Sunt dispozitive medicale din materiale inerte, proteze vasculare, proteze articulare, implantul dentar, sunturile care se aplica in organism. Medicina moderna a intervenit cu solutii salvatoare, dar bacteriile s-au adaptat. Intotdeauna cand un tratament antibiotic nu are efect, clinicianul trebuie sa se gandeasca la biofilm."
La ora actuala, o solutie in privinta dispozitivelor medicale introduse in corpul uman o reprezinta ultrasunetele. Acestea distrug filmul bacterian.
Iar ca preventie, daca stiti ca aveti un astfel de dispozitiv ori daca suferiti de infectii repetate, literatura de specialitate se intoarce la o abordare clasica, sa zicem.
Maria Nica, medic primar medicina de laborator: "Exista substante biologic naturale care impiedica formarea de biofilm sau il distrug si sunt extractelele de usturoi."
Acelasi efect il au si antibioticele luate la intamplare, in caz de infectie.