Ecografia de san, singura cale de a depista la timp cancerul mamar. Nu doare, nu este iradianta si dureaza foarte putin
Ecografie de san inca de la cele mai fragede varste, iata ce recomanda medicii. Nu doare, nu e iradianta si ofera informatii complete despre starea glandei mamare.
Ecografia de san nu trebuie omisa nici macar cand planuiti o sarcina. O posibila leziune poate evolua dramatic in aceasta perioada.
Prin medicul de familie, analizele anuale de sange si urina nu costa nimic. Va dau, in schimb, informatii despre cum functioneaza organele interne. Si daca tot va evaluati starea de sanatate, mergeti la o ecografie de san.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Nu doare, nu este iradianta si dureaza putin. Investigatia va spune daca starea glandei mamare este normala. Sau daca exista formatiuni suspecte.
"Sunt formatiuni care au un grad mare de transformare la un moment dat intr-o formatiune canceroasa, sunt acele formatiuni precanceroase. Dar ca sa putem sa surprindem aceasta afectiune intr-un stadiu cat mai incipient, trebuie facute investigatii periodice, o data pe an", spune dr. Adriana Rambu, medic primar radiolog.
Ecografia de san doar ridica suspiciuni.
"Atunci cand ai o formatiune care pune dubii de diagnostic, daca este sa nu un cancer, trebuie neaprat avut un diagnostic histo-patologic", explica dr. Rambu.
Cu alte cuvinte, doar biopsia pune dignosticul cu certitudine. Ecografia de san devine obligatorie inainte de a va gandi la o sarcina. Se face in cadrul unei evaluari ginecologice complete.
"Referindu-ne strict la patologia genitala si a sanului, iarasi, femeia trebuie stie ca este sanatoasa, pentru ca: 1. Infectiile genitale pot sa duca la pierderea sarcinii. Si ultimul: Daca nu cumva exista patologie maligna la nivelul sanului sau genital", spune dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog.
Daca specialistii descopera o leziune chiar premaligna la nivelul sanului, aceasta trebuie tratata inainte de cele noua luni de sarcina. Motivul? Fatul are 50% material genetic strain de cel al mamei.
"Si atunci imunitatea femeii scade ca sa tolereze sarcina, imunitate scazuta pentru cancer inseamna o progresie mai rapida, pentru ca organismul nu lupta impotriva cancerului, ar insemna sa lupte si impotriva sarcinii", explica dr. Stoian.
Ecografia de san inainte de sarcina nu este decontata de Casa de Asigurari de Sanatate.