86% dintre femeile care nasc prin cezariana risca astfel de tumori benigne. Cum se trateaza fibromul uterin
Fibromul uterin - iata cea mai frecventa tumora benigna din randul femeilor. Se trateaza doar chirurgical. Insa, uneori, specialistii iau decizia monitorizarii ecografice.
Nu neglijati sangerarile dintre menstruatii. Acestea ar putea sa semnaleze prezenta unui fibrom uterin. Este cea mai frecventa tumora benigna. La dimensiuni mici, medicii indica doar monitorizarea regulata.
"In cazul in care fibroamele uterine modifica cavitatea uterina, apar singerile inter-menstruale, singerarile foarte abundente, atunci trebuie intervenit", explica medicul Ruxandra Dumitrescu.
"Daca fibromul este subseros se poate opera laparoscpic, fara a deschide abdomenul sau daca este submucos de poate extrage prin vagin, cu histeroscopul" asigura medicul.
In unele situatii insa medicii recomanda urmarirea ecografica a acestor formatiuni. 86% dintre femeile care nasc prin cezariana risca astfel de tumori. Iata conditiile care impun doar o supraveghere ecografica regulata.
"Vorbind statistic, majoritatea fibroamelor care au volum mic si nu dau singerarile respective, clasa 2 - nu creaza presiuni pe organele din jur. Nu mentin sindroame algice pelvine deci dureri de burta" a explicat dr Gabriel Lemnete.
Daca va ganditi la o sarcina, ideal ar fi sa rezolvati aceasta problema inainte de cele 9 luni.
"Daca sarcina a si aparut pe un uter cu fibrom, vom urmari evolutia sarcinii, nu e nevoie sa evacuam continutul uterin, sarcina poatea merge in continuare si masuram lunar dimensiunile fibromului" explica medicul Ruxandra Dumitrescu.
In aceste situatii, se recomanda nasterea prin cezariana si, ulterior, tratamentul tumorii benigne.