Problemele ortopedice pe care le pot avea bebelusii. Semnele la care trebuie sa fie atenti toti parintii
Piciorul stramb si displazia de sold - iata doua situatii de care se tem multi parinti. In aceste conditii, mergeti la un consult de specialitate inainte de face nenumarate ecografii.
Displazia de sold este una dintre temerile celor mai multi parinti in privinta dezvoltarii ortopedice a bebelusului. In cele mai multe situatii, acest diagnostic nu se confirma. La fel este si in cazul imperfectiunilor de la nivelul picioarelor bebelusului.
Bebelusul sta 9 luni in uterul mamei. Pe masura ce creste, va avea din ce in ce mai putin spatiu. Iata de ce isi va tine laba piciorusului indreptata spre interior. Dupa nastere, cei mai multi parinti vin la medic pentru aceasta atitudine posturala. Nu este vorba despre o boala.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Prof. dr. Mihai Jianu, medic primar ortopedie pediatrica: "Masajul nu are niciun fel de rol in toata treba asta deoarece pozitia in care sta copilul nu se datoreaza musculaturii, ci atitudinii pe care copilul o are dictata de creier".
Medicul specialist ortoped face diferenta intre atitudinea posturala, prezenta in peste 99% din cazuri si eventuale boli. Si displazia luxanta de sold se numara printre ingrijorarile tinerilor parinti.
Medicul specialist este cel care trebuie sa observe semnele clinice care recomanda o ecografie. Investigatia se face pana la 3-4 luni de viata.
Prof. dr. Mihai Jianu, medic primar ortopedie pediatrica: "Daca nu sunt semne clinice, nu ii faci deloc. Le spun la mamici daca in aceasi zi faceti 10 ecografii la 10 ecografisti diferitit, aveti unghiuri diferite, este destul de subiectiv".
Dupa varsta de 4 luni, cand exista suspiciuni clinice, se face radiografia, care da diagnosticul de certitudine. Inainte de 4 luni, formatiunile cartilaginoase sunt radio-transparente, deci nu se vede nimic pe film. Pana la 4 luni, nu puneti copilului doua sau mai multe scutece de unica folosinta. Ii faceti mai mult rau decat bine.
Prof. dr. Mihai Jianu, medic primar ortopedie pediatrica: "Imobilizarea rigida face ca vasele capului femural sa fie strivite. Mai multe scutece puse una peste alta intr-un fel rememoreaza pozitia din ghips".
Diaplazia de sold diagnosticata corect impune purtarea unor hamuri care permit copilului sa se poata misca.