Problemele ortopedice pe care le pot avea bebelusii. Semnele la care trebuie sa fie atenti toti parintii


Ultimul update: Luni 23 Iunie 2014 07:09
Data publicarii: Sambata 17 Mai 2014 11:03
Categorie: CSID

Piciorul stramb si displazia de sold - iata doua situatii de care se tem multi parinti. In aceste conditii, mergeti la un consult de specialitate inainte de face nenumarate ecografii.

Displazia de sold este una dintre temerile celor mai multi parinti in privinta dezvoltarii ortopedice a bebelusului. In cele mai multe situatii, acest diagnostic nu se confirma. La fel este si in cazul imperfectiunilor de la nivelul picioarelor bebelusului.

Bebelusul sta 9 luni in uterul mamei. Pe masura ce creste, va avea din ce in ce mai putin spatiu. Iata de ce isi va tine laba piciorusului indreptata spre interior. Dupa nastere, cei mai multi parinti vin la medic pentru aceasta atitudine posturala. Nu este vorba despre o boala.

Prof. dr. Mihai Jianu, medic primar ortopedie pediatrica: "Masajul nu are niciun fel de rol in toata treba asta deoarece pozitia in care sta copilul nu se datoreaza musculaturii, ci atitudinii pe care copilul o are dictata de creier".

Medicul specialist ortoped face diferenta intre atitudinea posturala, prezenta in peste 99% din cazuri si eventuale boli. Si displazia luxanta de sold se numara printre ingrijorarile tinerilor parinti.

Medicul specialist este cel care trebuie sa observe semnele clinice care recomanda o ecografie. Investigatia se face pana la 3-4 luni de viata.

Prof. dr. Mihai Jianu, medic primar ortopedie pediatrica: "Daca nu sunt semne clinice, nu ii faci deloc. Le spun la mamici daca in aceasi zi faceti 10 ecografii la 10 ecografisti diferitit, aveti unghiuri diferite, este destul de subiectiv".

Dupa varsta de 4 luni, cand exista suspiciuni clinice, se face radiografia, care da diagnosticul de certitudine. Inainte de 4 luni, formatiunile cartilaginoase sunt radio-transparente, deci nu se vede nimic pe film. Pana la 4 luni, nu puneti copilului doua sau mai multe scutece de unica folosinta. Ii faceti mai mult rau decat bine.

Prof. dr. Mihai Jianu, medic primar ortopedie pediatrica: "Imobilizarea rigida face ca vasele capului femural sa fie strivite. Mai multe scutece puse una peste alta intr-un fel rememoreaza pozitia din ghips".

Diaplazia de sold diagnosticata corect impune purtarea unor hamuri care permit copilului sa se poata misca.

Efectele terapeutice ale busuiocului. Care sunt cele mai eficiente metode de a-l integra in dieta noastra
Efectele terapeutice ale busuiocului. Care sunt cele mai eficiente metode de a-l integra in dieta noastra
Ce sa nu faceti atunci cand va hotarati sa scapati de kilogramele in plus. Infometarea este cap de lista
Ce sa nu faceti atunci cand va hotarati sa scapati de kilogramele in plus. Infometarea este cap de lista
In 2015, jumatate dintre copii vor suferi de alergii. Ce trebuie sa stiti daca micutul dumneavostra are aceasta problema
In 2015, jumatate dintre copii vor suferi de alergii. Ce trebuie sa stiti daca micutul dumneavostra are aceasta problema
doctor
Boala care ne poate bloca toate vasele de sânge. De vină sunt genetica şi gravitaţia
Cum apar infecţiile urinare în anotimpul rece
Actorii din serialul “Vlad” aleargă și strâng bani pentru orfani. Cum se pregătesc pentru maraton
De ce apar alergia și intoleranța la gluten și cum le tratăm. Doar 1% din populația globului suferă de boala celiacă
Semințele de in pot fi la fel de nocive ca fumatul. Cum le consumăm corect
Testați-vă glicemia o dată la 6 luni! Cum prevenim diabetul
CSID bunici
Bunicii care au grijă de nepoți trăiesc mai mult și sunt mai fericiți. Beneficiile asupra copiilor