Avertismentul medicilor privind laptele degresat. Greseala pe care multe mame o fac in alimentatia copiilor
V-ati propus sa dati jos cateva kilograme pana la sarbatori? Va ajuta sa obtineti acest rezultat tocmai o categorie de alimente...grase: lactatele fermentate.
Va sperie continutul de grasimi de pe etichete? Grasimea din lapte difera de cea de depozit, din carne. Cea din laptele batut, spre exemplu, contribuie la scaderea colesterolului uman si nu la cresterea acestuia. Pe de alta parte, oricat de minunate sunt aceste alimente, daca aveti alergie la proteinele din lapte de vaca, acelasi tip de reactie poate sa apara si in cazul produselor din lapte de capra, oaie sau bivolita.
Grasimea din lapte - indiferent ca acesta provine de la vaci, capre sau bivolite - este creata sa sustina viata unui pui. Nu vorbim, asadar, despre grasime de depozit, precum in cazul carnii grase. Nu exista argument logic pentru care sa o evitati.
“Multe mame fac greseala ca la copii mai mari sa dea lapte degresat. Nu numai ca trebuie lapte integral dar trebuie chiar si unt”, spune nutritionistul Mihaela Bilic. “Grasimea din unt are vitaminele liposolubile A si D care se gasesc impreuna si care ajuta la fixarea calciului.”
De lapte gras, indiferent de sursa, au nevoie copiii si adolescentii. In cazul adultilor, bine ar fi sa va orientati catre lactate fermentate - iaurt, sana, chefir, lapte batut. Pentru ca nu mai aveti cu ce sa digerati laptele dulce.
Alimentele fermentate, cu un continut mare de grasime, sunt pretabile si in curele de slabire. Contin acizi linoleici conjugati, care contribuie la redistribuirea grasimii abdominale.
Din acelasi motiv, orice lactat fermentat gras, indiferent de cantitatea de grasime continuta, participa la preventia aterosclerozei. Adica a depunerilor de grasime in vasele de singe umane.
Laptele de capra are mai putin colesterol, ne spun reclamele. E mai bun in dieta, pluseaza altele. Iar pretul...creste. Dar e vorba de un mit.
Singura diferenta notabila este ca aceste animale, spre deosebire de celelalte erbivore, maninca orice fel de frunze sau coji de copaci. Comparind speciile, cel mai selective la hrana sunt oile. Cu cit un mamifer se expune la diversitate alimentara, cu atit laptele lui va fi mai divers in nutrienti.
Si inca un mit. "Sunt alergic la laptele de vaca, am alternativa laptelui de capra". Alergenele din alimente sunt, de fapt, proteine, continute de orice tip de lapte. Odata intrate in organismul unei persoane hiper-sensibile creaza anti-corpi. De aici incep reactii in lant neplacute.
Sursa: Pro TV
Etichete: alergii, dieta, lapte, slabire, grasime, lactate,
Dată publicare:
25-11-2016 13:39