La ce trebuie sa fim atenti in cazul administrarii paracetamolului, mai ales la cei mici. Ce reactii alergice poate declansa
Ne aflam in plin sezon al infectiilor repiratorii, asa ca atentie la medicatia simptomatica. Luata haotic, in doze mari, poate duce la intoxicatii severe, in special in randul copiilor. Chiar si dozele mici pot declansa reactii grave daca sunteti alergici.
In vest, cea mai frecventa intoxicatie medicamentoasa este cea cu paracetamol. Motivul? Paracetamolul este singurul medicament din clasa mare de asa numite anti-inflamatoare nesteroidiene care se vinde fara reteta. Nici in Romania nu iti trebuie hartie de la medic. Pacientii au la dispozitie 42 de tipuri de preparate farmaceutice care contin substanta activa incorporata in sirop dulce.
Medicamentul se admistreaza copilului in functie de greutatea corporala. Se pastreaza cel putin sase ore intre doze. Atentie mare ca micutul sa nu ingere accidental substanta benefica pentru combaterea febrei! Un copil intoxicat cu acesta substanta este in pericol vital timp de sapte zile. Si are nevoie de dializa hepatica, posibila doar in centrele mari medicale din Romania.
Citeste si: Ce nu stiai despre paracetamol si te-ar putea ucide. Medicii, ingrijorati de numarul deceselor
O practica des intalnita intre mamici se refera la alternarea anti-termicelor. Spre exemplu, daca cel mic are febra, ii administrati o doza de paracetamol si, peste patru ore, ii oferiti o doza de ibuprofen. Corect este sa primeasca ori paracetamol, ori ibuprofen.
In caz contrar, efectul toxic al medicamentelor se insumeaza si poate afecta ficatul, iar febra nu scade mai repede. Toate terapiile care combat febra pot provoca asa numita intoleranta la anti-inflmatoare nesteroidiene. Pare o alergie, dar nu se intampla prin aceleasi mecanisme. Orice astfel de reactie, chiar minora, trebuie raportata medicului. Iar acel medicament se evita ulterior. Aspirina nu se recomanda copiilor decat dupa perioada adolescentei.
Pana la trei ani, temperatura organismului se masoara corect doar intrarectal. Temperatura normala este 37,5 grade Celsius. Starea de subfebrilitate se considera de la 37, 8 Celsius. Peste tot in lume se considera febra abia de la 38 de grade Celsius. Din acest moment, aveti nevoie de medicatie antitermica, administrata rational.
Sursa: Pro TV
Etichete: infectari, sanatate, paracetamol, raceala, ibuprofen, csid,
Dată publicare:
19-02-2015 09:19