Ce nu stiai despre paracetamol si te-ar putea ucide. Medicii, ingrijorati de numarul deceselor

Ultima actualizare: 02-11-2012 16:53
Paracetamol

O cantitate prea mare de paracetamol consumata sub forma de tablete sau dizolvata in apa v-ar putea fi fatala, spun cercetatorii britanici.

Cercetatorii din Marea Britanie avertizeaza ca victimele unei supradoze accidentale nu realizeaza ca au luat prea mult paracetamol, care le-ar putea fi fatal in cateva zile.

Asta din cauza pericolului producerii unei insuficiente hepatice. In aceasta ordine de idei, medicii atrag atentia asupra faptului ca decesele cauzate de supradoze accidentale cu paracetamol sunt mai numeroase decat in cazul tentativelor de suicid.

Explicatia? Atunci cand pacientul ajunge la spital cu dureri de stomac nu se gandeste sa-i spuna medicului despre cantitatea de paracetamol pe care si-a administrat-o, pentru ca nu realizeaza pericolul.

Pericolul devine cu atat mai mare cu cat am intrat in sezonul rece si multi dintre noi vor apela la paracetamol in cazul unor raceli. Si este foarte usor sa depasim doza recomandata fara sa ne gandim la consecinte.

Asadar, 8 tablete de 500 mg pe zi - echivalentul a 4 g - este doza maxima recomandata.

In cadrul studiului efectuat in Marea Britanie, o echipa condusa de doctorul Kenneth Simpson a analizat datele a 663 de pacienti care au fost admisi la Edinburgh Royal Infirmary intre 1992 si 2008, cu insuficienta hepatica cauzata de paracetamol.

Acestia au descoperit ca 161 de oameni cu varsta medie de 40 de ani au luat o supradoza accidentala de paracetamol, de obicei pentru a usura durerile la stomac, spate, cap sau dinti.

Mai mult decat atat, 2 din 5 pacienti au decedat din aceasta cauza, mai multi decat in cazul supradozelor intentionate, scrie British Journal of Clinical Pharmacology.

Supradoza minima care a dus la moartea pacientului este de 10 g, in conditiile in care 24 g in decursul a 24 de ore este doza recunoascuta ca fatala.

Atentie, asadar, nu luati mai mult de 4 g pe zi si nu combinati tabletele cu alte produse efervescente care au in compozitie paracetamol!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO