Peste 90% dintre bolile grave ale pancreasului nu au simptome. Medicii recomanda ecografiile adominale la intervale regulate
Aveti in familie cunoscuti ce sufera de afectiuni ale pancreasului? Tineti legatura cu medicul gastroenterolog.
Acesta va recomanda teste sanguine si imagistice, la intervale de timp bine definite. Este cea mai moderna abordare a bolilor de pancreas, diagnosticate, in 7 din 10 cazuri, prea tarziu.
Dimineata, dupa pauza alimentara din timpul noptii, este momentul ideal pentru ecografie. Structurile abdomenului se vad perfect.
Irina Ignatescu, medic specialist radiologie: "Daca pacientul mananca, se goleste colecistul si peretii arata cam la fel. Nu poti sa pui un diagnostic pe colecist. Prin continutul acela intestinal apar si gaze si ma incurca foarte mult in explorarea ecografica a zonelor in care se afla ganglioni, a vaselor."
Investigatia, care nu doare si dureaza mai putin de jumatate de ora, vizualizeaza bine pancreasul, organ ce poate dezvolta boli severe.
Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie oncologica: "Descoperirea unei formatiuni inlocuitoare de spatiu la nivelul pancresului nu insemna neparat ca pacientul are cancer, exista pancreatite cronice cu forme care imita tumorile pancreatice, exista lezini tumorale benigne."
Pancreasul are, de fapt, doua functii. O parte secreta fermenti, care participa la digestie. O alta parte apartine sistemului endocrin. Secreta, in principal, insulina.
Bolile severe afecteaza, in proprortie de peste 90%, partea care participa la digestie. Daca leziunile periculoase sunt aproape de vezicula biliara sau colecist, apar simptome.
Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie oncologica: "Pacientul are un simptom revelator, adica ingalbenirea tegumentelor si ochilor care sigur alarmeaza si atunci vine mai repede la medic."
Totusi, peste 90% dintre bolile grave ale acestui organ evolueaza fara niciun simptom. Este motivul pentru care pacientii ajung la medic in stadii avansate. Se justifica, deci, ecografia anuala. Mai ales daca in familie aveti persoane care sufera de afectiuni similare.
Daca partea endocrina, care secreta hormoni, a acestui organ este bolnava, de obicei apar simptome deranjante.
Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie oncologica: "Partea endocrina are niste simptome cu inrosiri ale fetei, cu tremuraturi, crampe musclarie, pusee de dieree severa care aduc mai repede pacientul la medic."
O ecografia abdominala de control le este recomandata si celor mici.
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, ecografie, pancreas, csid, oana cuzino, ce se intampla doctore, abdomen,
Dată publicare:
16-02-2015 08:48