Anxietatea apare din copilarie din cauza unui comportament nepotrivit al parintilor. Cum trebuie sa actioneze acestia
Anxietatea este o boala care apare in copilarie. De fapt, comportamentul parintilor dezvolta sau nu un viitor candidat la acesta afectiune.
Eduard Motoescu, medic primar psihiatru: "Omul acela anxios din orice se duce la piata sa cumparere patrunjel proaspat si nu gaseste patrunjel, nu are pregatita varianta ca nu gaseste si intra intr-un fel de teama. Una dintre temerile foarte importante ale anxiosilor e aceea de a nu innebuni pentru ca ei isi dau seama ca sunt cumva anormali fata de oameni care nu au aceste preocupari si se dezolta mugurul ca au o nebunie, ceea ce nu e confortabil pentru nimeni?"
Nu e vorba de nicio nebunie, dar situatia poate fi tinuta sub control prin medicatie. Anxietatea apare in copilarie. Pentru o persoana diagnosticata timpul nu mai poate fi dat in urma. Generatiile noi de parinti pot insa participa activ la eliminarea acestei boli.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Temerile se nasc la varsta copilariei, cand lucreza puternic imaginatia bogata a celui mic. Atunci cand un copil isi creeaza personaje in minte, viseaza povesti, e important ca mediul familial sa fie unul securizant.
Eduard Motoescu, medic primar psihiatru: "In functie de tonalitate emotionala pe care se creaza acesta imaginatie se creaza echilibrul acesta de non-anxietate a viitorului adult."
Ce inseamna siguranta?
Bogdana Bursuc, psiholog: "Sunt iubit, sunt important, contez, cand am nevoie de ei, ei vin, in primii 2 ani de viata toate viata mea n-o sa fiu sigur. Orice relatie de atasament viitoare o sa-mi provoace frica, o sa ma protejez de altii , o sa vreau permanent sa fiu asigurat ca sunt in siguranta intr-o relatie."
Cand un copil e despartit scurt timp de mama sa, devine anxios si nesigur. Situatia e NORMALA si dureaza pana la momentul revederii. Daca insa mama e distanta, desi prezenta fizic, copilul NU va simti frica de despartire. Dar in niciun caz nu putem vorbi despre un spatiu securizat.
Asa ca, atunci cand ii sunteti aproape, invatati-l siguranta ca pe orice altceva. Cum?
Elena Branaru, medic primar psihiatrie pediatrica: "Comunicarea poat sa fi doar un simplu zambet si sa ma pot uita in ochii lui si ii zambesc nu neaparat asa cum zic americanii: sunt aici pentru tine si din 2 in 2 minute te iubesc, te iubesc. Familia este locul unde invat emotiile, nu invat emotiile in coltul strazii, daca mama stie sa-mi zambesca, parintii stiu sa zambesca eu am de unde sa invat!"