De ce un copil nascut prematur are nevoie de 12 ani pentru a ajunge din urma unul nascut la termen. Recomandarile medicilor
Anual, peste 20.000 de copii vin pe lume inainte de termen in Romania. Un nou-nascut prematur are nevoie de exemene medicale complete, cel putin pana la 12 ani. Abia la aceasta varsta ajunge din urma un copil nascut la termen.
Un copil nascut inainte de termen are nevoie de examene complete medicale cel putin pana la 12 ani. In grija pentru dezvoltarea lui normala intra si psihologul. Aceasta face exercitii, tintit, astfe incat sa ii dezvolte capacitatile intelectuale.
In ultimele trei luni de sarcina, fatul isi formeaza sistemul imunitar. Daca bebelusul se naste inainte de termen, riscule de a suferi infectii grave creste.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe de alta parte, imaturitatea pulmonara poate avea implicatii vitale. Poate cauza hemoragie pulmonara si cerebrala, dar si o boala numita retinopatie. Netratata rapid, afectiunea duce la orbire.
Dr. Mihai Craciun, medic primar neonatolog: "La prematurii sub 34 de saptamini sau la cei care au stat in incubator se face pe langa examenul auditiv, ceva care se numeste potentiale auditive evocate. Se mai face o testare oftalmologica la toti copii sub 34 de saptimi care au risc de retinopatie."
Daca prematurul a primit un tratament oftalmologic din maternitate, relatia cu specialistul trebuie mentinuta pe termen lung, pana la varsta adulta.
Oricum, dupa zilele critice din maternitate, un prematur are nevoie de vizite la medic la intervale mai scurte decat un copil nascut la termen. La trei ani prematurul va avea mai putine performante decat un nou-nascut la termen, la sapte ani la fel. Pe la 11-12 ani sansele sunt aceleasi.
In tot efortul de recuperare, acesti bebelusi au nevoie inclusiv de programe de kinetoterapie.
Daniela Budeanu, kinetoterapeut: "In ultimele luni de viate intrauterina dezvolta pozitia de flexie pe care o vedem la un nou-nascut la termen. La ei e pozitia batracian, de broscuta, intr-o extensie crescuta. Din incubator incercam sa ii plasam in acea pozitie de flexie, se face printr-un rulou."
Motricitata grosiera, care se refera la muschii mari ai corpului, participa inclusiv la dezvoltarea neurologica. Este completata de motricitatea fina.
Adina Dumitrescu, psihoterapeut: "Daca ar fi dupa mine as instala un protocol al prematuritatii din punct de vedere neurocognitive. Noi putem stimula copilul prin tarapia ocupationala. Stimularea motricitatii fine. Da, misti mana constient si ai coordonarea mana-ochi, devii autonom."
In felul acesta, copilul are toate sansele ca la varsta de 12 ani sa aiba aceeasi capacitate neuro-cognitiva precum un micut nascut la termen.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, nou-nascut, Psihologie, prematur, csid,
Dată publicare:
14-08-2016 07:55