Adevaratul efect al somnului pentru creier. Descoperirea oamenilor de stiinta
Ritmul alert, presiunea continua si sarcinile tot mai multe pot transforma creierul omului dintr-un mecanism complex intr-un mecanism confuz, daca nu este lasat sa se odihneasca.
Somnul a fost intotdeauna un remediu perfect pentru regenerarea celulelor, pentru odihna corpului si psihicului, insa ceea ce pana azi a fost doar o "legenda" mostenita ca o vorba din popor, acum este un fapt demonstrat de oamenii de stiinta.
Business Insider scrie ca "pentru prima oara, oamenii de stiinta au explicat motivul real pentru care avem nevoie de somn". Conform studiului publicat la Universitatea din Rochester, in timpul somnului, creierul incepe sa "curete mizeria" acumulata in timpul zilei.
"Asa cum camioanele de gunoi ies pe strazi noaptea, cand este mai putin trafic, asa si creierul actioneaza in timpul somnului, cand activitatea este redusa", explica ziaristii de la Business Insider.
Practic, in timpul somnului, celulele toxice acumulate pe tot parcursul zilei sunt curatate cu ajutorul unui lichid cefalorahidian, care are propriile canale speciale, neamestecandu-se cu sangele.
In timpul zilei, cand subiectul este treaz, acest lichid este incetinit, practic activitatea de curatare a creierului fiind extrem de lenta. Pentru asta, somnul reprezinta starea perfecta ca acest proces sa se poata desfasura corespunzator.