Sase miliarde de euro in 2015 pentru traficantii de migranti. Cat a platit fiecare refugiat in medie pentru a intra in UE

Ultima actualizare: 21-05-2016 07:25
refugiati - agerpres

Retelele de traficanti de migranti au castigat anul trecut circa sase miliarde de euro, iar aproximativ 800.000 de refugiati asteapta in prezent in Libia sa traverseze Marea Mediterana, potrivit unui raport Europol si Interpol dat publicitatii marti.

In medie, fiecare refugiat a platit intre 3.200 si 6.500 de dolari pentru a intra in UE, relateaza News.ro, citand AP.

„Exista un risc sporit ca luptatori teroristi straini sa se foloseasca de fluxul migratoriu” pentru a ajunge in Europa, au avertizat cele doua institutii, care precizeaza ca peste 1,2 milioane de oameni au cerut azil in UE anul trecut.

Doi dintre extremistii care au comis atacurile de la Paris, din 13 noiembrie 2015, au ajuns in Uniunea Europeana via Grecia, cu fluxul de migranti sirieni.

Europol estimeaza ca 90% dintre migrantii care intra in blocul comunitar apeleaza la traficantii de persoane, care sunt uneori ajutati de oficiali corupti care sunt platiti pentru a se asigura ca barcile sau vehiculele interceptate sunt lasate sa treaca granitele.

Potrivit directorului Europol, Rob Wainwright, raportul “descrie rolul enorm jucat de retelele de crima organizata in criza migratorie si transmite un mesaj clar catre UE si statele membre ca aceste retele trebui combatute”.

Raportul a fost redactat in urma unei intalniri ce a avut loc la inceputul acestui an la Haga si la care au participat oficiali din fortele de securitate si de ordine din tarile membre. Documentul are ca obiectiv modelarea viitoarelor strategii de combatere a infractionalitatii.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO